ENEL a fost amendată cu 400.000 de lei, în urma controalelor derulate de Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei. Amenzile de câte 200.000 de lei aplicate Enel Energie și Enel Energie Muntenia vin în contextul scandalului facturilor aberante trimise consumatorilor și a prețurilor chiar triplate pe piața energiei.

Enel Energie și Enel Energie Muntenia, au fost amendate cu câte 200.000 de lei de ANRE, a transmis luni autoritatea într-un comunicat.

În urma verificărilor efectuate, s-a constatat că societățile ENEL ENERGIE și ENEL ENERGIE MUNTENIA au emis facturi aferente consumului de energie electrică pentru luna noiembrie 2021 conținând schema de sprijin prevăzută de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 118/2021, aprobată prin Legea nr. 259/2021. În ceea ce privește domeniul gazelor naturale, societățile ENEL ENERGIE și ENEL ENERGIE MUNTENIA, nu au emis facturi clienților beneficiari ai schemei de sprijin prevăzută de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 118/2021, aprobată prin Legea nr. 259/2021, pentru consumul de gaze naturale aferent lunii noiembrie 2021”, se arată în comunicatul transmis luni de ANRE.

Amenzile de câte 200.000 de lei au fost aplicate ENEL pentru faptele săvârșite la distribuția gazelor naturale, spun reprezentanții ANRE, potrivit B1TV.

Totodată, au fost dispuse măsuri pentru restabilirea legalităţii în sensul facturării consumului de gaze naturale aferent lunii noiembrie 2021 și aplicarea schemei de sprijin beneficiarilor acesteia. Pe măsură ce vor fi finalizate și celelalte acțiuni de control având ca tematică aplicarea schemei de sprijin prevăzută de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 118/2021, aprobată prin Legea nr. 259/2021, concluziile și eventualele sancțiuni și măsuri aplicate vor fi făcute publice”, a mai menționat instituția.

ENEL a fost amendată cu 400.000 de lei. ANRE a făcut și o serie de precizări pentru clienții finali, cărora le-a amintit care sunt pașii de urmat dacă au neclarități privind facturarea energiei electrice și a gazelor naturale.

Clienții finali care au neclarități privind facturarea energiei electrice și a gazelor naturale, trebuie să se adreseze furnizorului care a emis factura în discuție pentru clarificări, acesta având obligația transmiterii unei explicaţii clare şi uşor de înţeles a modului în care este calculată valoarea facturii, în special în cazul în care aceasta nu este bazată pe consumul real. În măsura în care apreciază că prin răspunsul formulat nu au fost aduse clarificările necesare, clientul final are posibilitatea să se adreseze ANRE sau altor instituții care au atribuții în acest sens, chiar și instanței de judecată”, a explicat ANRE.

Recomandări ANRE pentru clienții finali de energie electrică sau gaze naturale:

-să încheie o convenție de consum cu furnizorul de energie electrică/gaze naturale;

să verifice dacă facturarea s-a efectuat potrivit indexului transmis

-să verifice în contract perioada în care trebuie transmis furnizorului indexul și să beneficieze de mecanismul autocitirii pentru a evita facturarea unui consum estimat şi ulterior regularizarea acestuia;

-să nu ignore notificările transmise de furnizorul de energie privind modificarea condițiilor contractuale, în special modificarea prețurilor/tarifelor. Dacă aceste modificări nu respectă condițiile prevăzute în contract (preț fix pe o anumită perioada de timp), clientul final are dreptul -să sesizeze ANRE sau alte instituții care au atribuții în acest sens, chiar și instanța de judecată.

Bogdan Chirițoiu a explicat că ANRE are la dispoziție „o bâtă mare”, și anume posibilitatea de a retrage licența de furnizor.

În momentul de față, avem o investigație în care suspectăm că unii furnizori de electricitate au blocat sau au îngreunat transferul clienților lor la alți furnizori, deci aici avem o investigație pe zona furnizorilor de electricitate, iar la gaze am aplicat amenzi de 10 milioane de euro legat de prețul și de procedurile conectărilor la rețele. Să știți că și la ANRE amenda în sine nu e mare, dar ANRE, ca ANPC, au o pârghie foarte importantă că pot să te scoată de pe piață. ANRE poate să îți retragă licența de furnizor, moment în care nu mai poți să îți desfășori activitatea, deci nu e fără dinți nici ANRE. Amenda n-o fi mare, dar este o bâtă mare la ANRE și la această bâtă companiile trebuie să fie atente”, a declarat oficialul, într-o emisiune B1TV.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *