Prețul curentului va fi de 71 de bani pe kilowatt, a anunțat Virgil Popescu
Prețul curentului va fi de 71 de bani pe kilowatt, a anunțat Virgil Popescu

Motivul creşterii preţului gazelor naturale îl reprezintă o speculaţie pe piaţă, făcută de Federaţia Rusă, prin intermediul companiei Gazprom, a declarat, marți, ministrul energiei, Virgil Popescu, care a dat asigurări că în această iarnă nu vor fi probleme în ceea ce privește alimentarea cu gaze a populației, relatează Agerpres.

Oficialul guvernamental, care a participat la inaugurarea unei staţii de uscare de gaze la depozitul de la Bilciureşti, judeţul Dâmboviţa, alături de premierul Nicolae Ciucă şi de conducerea companiilor Romgaz şi Depogaz, anticipează că prețul gazelor naturale va scădea după lunile de iarnă.

„Cred că cu toţii ştim motivul creşterii preţului gazelor naturale. Este o speculaţie pe piața gazelor naturale făcută de către Federaţia Rusă, prin Gazprom. S-au redus livrările prin Ucraina, se presează practic operaţionalizarea conductei Nord Stream 2. Noi estimăm că, după perioada de iarnă, probabil odată cu pornirea conductei Nord Stream 2, preţurile vor scădea. Așa se vede și pe piața futures a contractelor din vânzarea de gaz pe bursele europene, prețurile sunt la jumătate pentru primăvară, vară şi chiar iarna anului viitor. Deci, estimăm o scădere a preţului la gaze naturale, după această iarnă”, a declarat Virgil Popescu.

Potrivit ministrului energiei Virgil Popescu, creșterea prețului gazelor naturale a antrenat și creșterea prețului electricității.

„Liberalizarea prețului la gaze naturale și la energie electrică, care a fost anunțată cu un an și ceva înainte, nu are absolut nicio legătură cu creșterea prețurilor, nu are absolut nicio legătură liberalizarea prețului la gaze naturale cu politica ce a fost dusă pentru a crește prețul la gaze naturale, cu geopolitica dusă de către Federația Rusă. (…) Iar prețul gazului natural foarte mare dă prețul marginal pentru energia electrică. Deci, practic, principala cauză, în momentul de față, a creșterii prețului la energie electrică este prețul la gaze naturale, care este prețul marginal. Nici măcar certificatul de CO2, care și acesta a crescut, nu mai dă prețul cel mai mare al energiei electrice”, a mai spus Virgil Popescu.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *