Finlanda aderă la NATO, țara urmând să aplice „aproape sigur”, a spus duminică Ann Linde, ministrul de externe al Suediei, pentru un post de televiziune suedez.

Invadarea Ucrainei de către trupele ruse a forțat atât Suedia, cât și vecinul său din est să își revizuiască strategia de neutralitate care până acum era considerată cea mai bună metodă de a-și asigura siguranța națională, relatează Reuters, citat de Digi24.

Știm mai mult sau mai puțin că Finlanda va aplica pentru aderarea la NATO”, a spus Linde pentru postul de televiziune SVT. „Iar asta schimbă tot echilibrul… dacă una dintre țările noastre se alătură [alianței], știm că tensiunile vor crește.”

Finlanda aderă la NATO. Întrebată dacă crede că Finlanda se va alătura NATO, Linde a răspuns: „Cred că putem spune asta aproape sigur.”

Este de așteptat ca Suedia și Finlanda să ia o decizie finală despre aderarea la NATO în următoarele săptămâni. Ministrul de externe al Finlandei, Pekka Haavisto, a spus vineri că speră ca Finlanda și Suedia să ia decizii similare în același timp.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *