Cele mai mari exerciții militare de după Războiul Rece în Europa de Est
Cele mai mari exerciții militare de după Războiul Rece în Europa de Est

Cele mai mari exerciții militare de după Războiul Rece se vor desfășura în Europa de Est iar la acestea vor participa aproximativ 8.000 de soldați britanici.

La exerciții vor mai participa zeci de mii de soldați din NATO şi Joint Expeditionary Force, care include Finlanda şi Suedia.

Tancuri vor fi desfășurate în mai multe țări, din Finlanda până în Macedonia de Nord, conform unor planuri ce au fost îmbuntățile după ce Rusia a invadat Ucraina, relatează cotidianul The Guardian, preluat de B1TV.

NATO, pe punctul să se extindă

Între timp cresc șansele ca NATO să se extindă. Tot mai mulți suedezi și finlandezi vor aderarea la alianță, o reacție la atacul rușilor asupra Ucrainei. Cele două țări ar putea lua o decizie comună, scrie presa nordică.

„Dacă vor decide să aplice, Finlanda și Suedia vor fi primite cu brațele deschise în NATO. Finlanda și Suedia sunt partenerii noștri cei mai apropiați”, a declarat Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.

În schimb, Rusia a amenințat cele două țări. Maria Zakharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a declarat că Finlanda și Suedia au fost avertizate prin canale diplomatice bilaterale cu privire la consecințele aderării la NATO, așa că „nu vor avea de ce să fie surprinse de consecințe”.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *