Putin vrea Moldova ca să înconjoare Ucraina, și doar dificultățile de pe frontul din estul Ucrainei îl împiedică, explică un fost ofițer CIA. A încercat pe mai multe planuri să o elimine pe Maia Sandu, aceasta fiind obstacolul său major de a pune mâna pe Moldova, iar singura cale de a-i fi dejucate planurile este unirea cu România, a spus ofițerul de contrainformații James L. Olson.

James L. Olson a vorbit despre schimbările geopolitice care au loc în Europa de Est în această perioadă. Fostul ofițer CIA a menționat importanță vitală pe care o are România în zonă, prin poziția sa strategică, prin învecinarea cu Republica Moldova, dar și prin faptul că are ieșire la Marea Neagră

Președintele rus are toate metodele și mijloacele necesare ca să pună stăpânire pe Republica Moldova, spre fostul ofițer CIA într-un interviu acordat Adevărul și preluat de B1TV.

Republica Moldova este o țară cu risc extrem. Dacă războiul nu se termină printr-o înlăturare a lui Putin, acesta se poate ușor extinde. Cunoaștem ambițiile regionale ale lui Putin. Își dorea să consolideze controlul asupra estului Ucrainei, să pună mâna pe toată coasta ucraineană a Mării Negre și să preia controlul asupra Moldovei. Pentru că Moldova e o țintă. Putin vrea Moldova, are o puternică bază de operații în Transnistria. Putin ar putea folosi Transnistria ca să atace militar Moldova. Putin încearcă, prin serviciile sale de informații, să o elimine pe Maia Sandu. Și gândiți-vă ce s-ar putea întâmpla dacă va face asta.Putin are deja un „președinte-marionetă” în Belarus, pe Lukașenko”, a declarat James L. Olson .

Dar ce îl oprește pe Vladimir Putin să avanseze militar în Republica Moldova?

Singurul lucru care împiedică Rusia să avanseze militar în Moldova este faptul că ucraineni nu cedează, spune James L. Olson.

Dacă va pune mâna pe Moldova, Putin va înconjura 77% din Ucraina. Iar lumea trebuie să conștientizeze că Republica Moldova este într-un mare risc. Rușii i-au spus deja președintei Maia Sandu că dacă Moldova se va uni cu România sau se va alătura NATO poate avea aceeași soartă ca Ucraina. Însă planul lui Putin legat de Moldova a fost amânat din cauza problemelor mari pe care le are privind războiul din Ucraina. Însă în mod cert planul pe termen lung al lui Putin include încercuirea Ucrainei. Și asta înseamnă clar că Putin vrea Moldova”, afirmă Olson.

Unirea cu România, singura soluție pentru Republica Moldova

Republica Moldova își poate păstra integritatea și pace doar într-un singur fel: unindu-se cât mai repede cu România.

Cred că cea mai de dorit opțiune pentru a salva Moldova ar fi să se unească cu România. Cultural, etnic și lingvistic, sunteți două popoare similare. O unire a Republicii Moldova cu România i-ar asigura o mare protecție. Iar dacă Moldova ar face parte din România ar fi automat membru NATO. Sunt însă îngrijorat dacă Republica Moldova ar încerca să se alăture NATO de una singură. Pentru că acest lucru ar fi foarte provocator pentru ruși și i-ar îndemna cumva la un atac asupra Moldovei. Și cred că cea mai bună soluție ar fi ca Moldova să se unească cu România. Și sper că unirea Moldovei cu România se va întâmpla”, a spus James L. Olson.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *