Fostul episcop al Hușilor a fost reținut sub acuzația de viol. Corneliu Bârlădeanu, pe numele său de mirean Corneliu Onilă, este acuzat că ar fi abuzat sexual un fost elev de la Seminarul Teologic din Huși, unde a fost profesor. Scandalul e mai vechi dar măsura reținerii a fost aplicată joi de procurorii Curții de Apel Iași, a anunțat site-ul ”Să fie lumină”.

În același dosar, alături de Onilă a mai fost reținut și fostul arhimandrit al Catedralei Episcopale din Huși, Sebastian Jitaru, acuzat la rândul său de multiple fapte de viol și abuz sexual asupra unor minori.

Scandalul a izbucnit în iunie 2017 la Episcopia Huşilor, când Corneliu Bârlădeanul, pe atunci episcop al Huşilor, a reclamat la DNA că este şantajat de trei preoţi care i-ar fi cerut bani sau funcţii pentru a nu face public un filmuleț.

În imagini, fostul episcop al Hușilor apărea în timp ce întreţinea raporturi sexuale cu o persoană despre care se crede că era un elev de la Seminarul Teologic Huşi, actualmente preot într-o parohie din judeţul Vaslui.

Au fost reținuți pentru infracțiunea de șantaj Jitaru Sebastian Cristi, preot arhimandrit la Catedrala Episcopală Huşi, Damian Gheorghe, preot de caritate la Spitalul Judeţean Vaslui şi Bumbu Răzvan Mihail, preot paroh la Parohia Văleni. Ulterior, aceştia au fost plasaţi în arest la domiciliu şi eliberaţi sub control judiciar.

Episcopia Huşilor a decis ca cei trei preoţi acuzaţi de şantaj să nu mai aibă dreptul de a sluji, până la finalizarea în instanţă a cazului, iar la scurt timp, Mitropolia Moldovei i-a solicitat şi episcopului acuzat că ar fi întreţinut relaţii homosexuale să nu mai slujească Sfânta Liturghie şi celelalte slujbe bisericeşti.

Fostul episcop al Hușilor, pe numele de mirean Corneliu Onilă, s-a retras din funcţie în luna august a anului 2017 şi se afla la Mănăstirea Văratec.

Cei trei preoți care l-au șantajat pe fostul episcop al Hușilor au fost condamnați de magistraţii de la Tribunalul Vaslui, la câte doi ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere.

În cazul preoților Damian si Bumbu, Curtea de Apel Iași i-a trimis la închisoare, pentru 3 ani, iar preotul Sebastian Jitaru a primit o pedeapsă de 3 ani si 6 luni, toți fiind încarcerați în martie 2019.

Leave a comment

Lasă un răspuns Anulează răspunsul