coldea jpg

Generalul Florian Coldea, fostul director adjunct al SRI, s-a prezentat astăzi la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru a fi audiat într-un dosar în care se fac cercetări pentru presupuse acuzaţii de mită şi trafic de influenţă.

Florian Coldea a intrat în sediul DNA pentru a da explicaţii în dosarul în care procurorii DNA fac cercetări. Tot astăzi a fost audiat şi generalul Dumitru Dumbravă, fost şef al Direcției Juridice a SRI. Surse citate de Antena 3 CNN spun că ambii generali au calitatea de „suspecţi”.

Potrivit unor surse, dosarul face referire la scandalul în care omul de afaceri Cătălin Hideg susține că foştii şefi din Serviciul Român de Informaţii (SRI) au încercat să-l șantajeze și să-l facă să-și vândă afacerea din domeniul medical unor francezi.

În galeria foto de mai jos puteţi găsi mai multe imagini cu momentul în care generalul Florian Coldea a ajuns la sediul DNA

„Sunt imaginile momentului cu generalul Florian Coldea, fostul director adjunct al Serviciului Român de Informaţii. Vorbim despre un dosar, cel puţin din informaţiile pe surse din acest moment, care a pornit în urma unui denunţ făcut de afaceristul Cătălin Hideg. Îl acuză pe Florian Coldea, dar şi pe Dumitru Dumbravă, un alt fost general extrem de important în SRI, care în acest moment este pensionat, de faptul că i-ar fi cerut o sumă de bani, undeva la 600.000 de euro, pentru a fi scăpat de un dosar penal de la Parchetul European condus de Laura Codruţa Kovesi. Înţeleg că în acest dosar au mai fost făcute audieri până la acest moment. Denunţul a fost depus de afacerist şi, de asemenea, ar fi depus la dosar inclusiv anumite înregistrări cu solicitări de mită din partea generalilor SRI. Tot afaceristul vorbeşte despre faptul că aceştia l-ar fi şantajat sau l-ar fi obligat să îşi vândă afacerea unor persoane străine. Nu este începută urmărirea penală pe numele niciunei persoane, cel puţin din câte ştim. Se cercetează doar fapte”, a declarat Berta Popescu, jurnalist şi realizator Antena 3 CNN.

„Pe de o parte, nu e în regulă că DNA a comunicat public această audieri. Noi am condamnat mereu coada de oameni politic care stăteau în vremea războiului româno-român la DNA şi faptul că la 6 dimineaţa săvârşea arestări cu presa de mână. Nu că noi nu ne-am face treaba, că asta era treaba noastră. Ideea e că foarte mulţi nevinovaţi, dovediţi după 8-10-12 ani de proces, au suferit prejudicii de imagine, practic imposibil de recuperat. Să vedem în cazul de faţă, generalul Coldea la DNA, este o ştire şi să vedem dacă va fi pus sub acuzare sau, pur şi simplu, este martor în plângerea penală a domnului Hideg, a domnului care a făcut dezvăluirile cu pricina şi a prezentat şi nişte înregistrări, care înţeleg că doar îl amintesc pe generalul Coldea, nu sunt înregistrări cu generalul Coldea, sunt înregistrări cu câmpul tactic din Justiţie, cu generalul Dumbravă, cel care a dat o lovitură groaznică Justiţiei. Pentru domnia sa, Justiţia era câmp tactic şi urmăreau sentinţele potrivite în procese, conform declaraţiilor pe care le-a făcut. Înţeleg că procurorul de caz este, probabil, cel mai bun procuror de la DNA, doamna Mihaiela Iorga Moraru. E o doamnă care a avut curajul să se opună abuzurilor din vremea doamnei Laura Codruţa Kovesi”, a explicat Bogdan Chirieac în direct la Antena 3 CNN.

Andreea Sava, jurnalist şi realizator Antena 3 CNN a declarat că cei doi generali, foşti şefi ai SRI, şi-au făcut şi o firmă împreună după ce s-au tras din Serviciul Român de Informaţii.

„Este foarte intersant şi domnul Chirieac a punctat foarte bine importanţa doamnei procuror Moraru. Este o premieră. Eu, personal, sunt suprinsă. De ce? Pentru că generalul Florian Coldea a avut multe plângeri în ultimii 15 ani, unele mult mai grele şi cu dovezi. Să ne aducem aminte de înregistrările lui Sebastian Ghiţă cu facturi, cu tot ce trebuia, şi nu a fost niciodată deranjat pentru vreo audieri. Să îl văd acum pe generalul Coldea venind la DNA ca un om de rând, trecând printre reporteri şi cu protestatarul Ceauşescu urlându-i în spate, este o noutate de care trebuie să ne bucurăm. Totuşi, vedem o oarecare egalitate. De data aceasta, i se trage domnului Coldea de la un afacerist, domnul Hideg, care este foarte cunoscut din timpul pandemiei. Este, practic, protagonistul primului mare scandal din pandemie. Vă aduceţi aminte acel contract cu firma unei bucătărese din Giurgiu, care era un paravan pentru firma domnului Hideg. El a plecat în pandemie, în plină stare de urgenţă, când nu zbura niciun avion din România fără aprobare, în Dubai, acolo şi-a făcut o firmă de beţişoare pentru testele COVID împreună cu un alt afacerist foarte interesant şi pe care domnul Coldea îl cunoaşte foarte bine, domnul Cristian Burci. Domnul Hideg are nişte legături din timpul statului paralele cu SRI, deci se cunosc foarte bine. De asta e foarte interesant că acum se mişcă ceva în acel dosar. Dacă va fi pus sub acuzare sau nu, asta urmează să vedem pentru că audieri noi am mai văzut la DNA, depinde şi de dovezi, dar şi de alte variabile din ecuaţie. Domnul general Coldea şi domnul general Dumbravă au fost nişte oameni foarte importanţi în timpul regimului Băsescu în SRI. Domnul general Coldea a fost mai bine de zece ani şeful operativ al SRI, iar despre domnul Dumbravă se spunea, dar au fost şi probe, inclusiv într-o instanţă de la Londra, că ducea celebrele plicuri galbene către judecători. După ce au ieşit din SRI şi-au făcut şi o firmă împreună”, a precizat Andreea Sava.

 

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *