George Buhnici este anchetat de CNCD după afirmațiile controversate privind „vergeturile” și „celulita” femeilor pe care nu vrea să le vadă pe plajă, la mare. Consiliul Național de Combatere a Discriminării s-a autosesizat, iar președinteșe instituției a explicat cum va merge ancheta.

Președintele CNCD, Csaba Asztalos a dat detalii, la B1TV, despre desfășurarea anchetei în cazul lui George Buhnici. Oficialul a explicat că, din punct de vedere legal, „oricare din membrii colegiului director poate să demareze o procedură de autosesizare”.

A avut loc un schimb de opinii în colegiu și avem colegi care au decis să demareze autosesizarea. Se va realiza procedura de citare a părții reclamate și, în măsura în care se va ajunge la o concluzie sau alta, se va publica, se va adopta o hotărâre. Dacă se va considera că s-a depășit limita libertății de exprimare și s-a adus atingere demnității umane a femeilor prin crearea unei atmosfere ostile (…), putem să sancționăm pe latură contravențională”, spune Csaba Asztalos.

CNCD, susține președintele, nu se antepronunță.

Noi nu ne antepronunțăm. Faptul că se demarează o autosesizare nu înseamnă că am constatat o faptă de discriminare, ci analizăm posibilitatea existenței unei fapte de discriminare. Colegii au considerat că sunt indicii care justifică o autosesizare și o analiză”, a adăugat președintele CNCD.

Întrebat dacă a contat și amploarea scandalului, Csaba Asztalos a explicat: „Vizibilitatea unui mesaj și interesul public, adică pe agenda publică, al unui subiect reprezintă un criteriu care justifică câteodată sau justifică procedura de autosesizare, dar conținutul mesajului, contextul, intenția pe care a avut-o comunicatorul, toate sunt criterii pe care le avem în vedere în analiză și sunt criterii care au fost consacrate, elaborate în Curtea Europeană a Drepturilor Omului, în practica sa privind analiza limitelor libertății de exprimare”.

Procedural, se va cita domnul Buhnici, se va organiza o audiere, are posibilitatea să își prezinte punctul de vedere, după care se va face un raport asupra dosarului. În măsura în care vor exista plângeri, aceste plângeri se vor conexa, se vor cita și părțile care depun plângere. După această procedură, se face un raport asupra dosarului, care se dezbate în colegiul director compus din nouă membri și colegiul va adopta o decizie în urma dezbaterilor”, a mai spus oficialul.

Președintele CNCD a precizat că „încă nu s-a stabilit o dată pentru audiere”.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *