image 2019 12 24 23566222 41 george simion a29525141c 780x470 1

Liderul Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a solicitat public ministrului Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, să explice de ce nu s-a întâlnit cu şeful diplomaţiei israeliene, Eli Cohen, și dacă aceasta a refuzat întrevederea cu omologul israelian pentru că „ar fi încurajat contactul ambasadorului israelian la Bucureşti cu liderul partidului AUR”.

„Potrivit unui articol apărut în ediţia de marţi, 19 septembrie a ziarului Haaretz, Luminiţa Odobescu ar fi anulat o întâlnire programată cu şeful diplomaţiei israeliene, Eli Cohen pe motiv că acesta ar fi încurajat contactul ambasadorului israelian la Bucureşti cu liderul partidului AUR, George Simion. În opinia jurnalistului Haaretz, gestul lui Cohen ar fi stârnit indignarea ministrului român, care ar fi considerat că un dialog cu Alianţa pentru Unirea Românilor este inacceptabil pentru partea israeliană”, transmite AUR, potrivit News.ro.

AUR precizează că ”George Simion a cerut ministrului roman al Afacerilor Externe să precizeze informaţiile prezentate în presa israeliană sunt adevărate sau false, iar în cazul în care ele nu corespund adevărului, ministerul de la Bucureşti să solicite oficial dezminţirea ştirii”.

„Un astfel de incident, odată confirmat, reprezintă o gravă şi nepermisă implicare a şefului diplomaţiei române în jocurile politice din ambele ţări şi un atac fără precedent la imaginea şi interesele României”, spune formaţiunea.

Haaretz a scris pe 19 septembrie că „în timp ce un site de știri românesc spune că invitația a fost respinsă din cauza ordinelor lui Cohen adresate ambasadorului Israelului în România de a se întâlni luna trecută cu partidul de extremă-dreapta AUR, o sursă guvernamentală susține că se datorează programului ministrului în timpul vizitei sale la New York”.

Liderul AUR George Simion s-a întâlnit pe 28 august la Parlament cu ambasadorul Israelului, Reuven Azar și Yossi Dagan – membru al partidului de guvernământ Likud, șeful regiunii Shomron din Israel.

Întâlnirea a avut loc în contextul în care la începutul lunii august ​ministrul israelian de Externe, Eli Cohen, facea presiuni pentru schimbarea politicii Israelului față de partidul AUR din România, care a avut poziții antisemite și a negat Holocaustul, potrivit ziarului israelian Haaretz.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *