George Simion cere tuturor membrilor AUR să lase simpatiile legionare
George Simion cere tuturor membrilor AUR să lase simpatiile legionare

George Simion cere tuturor membrilor AUR să lase la o parte simpatiile legionare ori comuniste, pentru că formațiune nu se poate identifica cu acestea. Persoanele care și-au exprimat aceste simpatii în spațiul public trebuie să vină cu explicații, a spus Simion, referindu-se la declarațiile lui Călin Georgescu, care spusese că Ion Antonescu și Corneliu Zelea Codreanu „au făcut și fapte bune”.

„Şi nazismul, fascismul şi comunismul au făcut milioane de victime. Acum să îmi pui mie în cârcă…”, a mai spus Simion.

„Eu am 35 de ani, am făcut un partid de la 0. Nu trebuie să fiu pus eu să discut despre legionari sau comuniști, pentru că o să găsești în societatea românească simpatizanți ai legionarilor, cum e domnul Călin Georgescu.

O să găsim mulţi dintre bunicii noștri care sunt simpatizanți ai comunismului. Aceste sisteme totalitare trebuie echivalate pentru că au făcut mult rău. Şi nazismul, fascismul şi comunismul au făcut milioane de victime. Acum să îmi pui mie în cârcă!”, a declarat George Simion, la Antena 3.

Simion a precizat apoi că „domnul Georgescu a făcut o gafă”, dar el s-a născut în 1986 şi „nu vreau să fiu asociat cu simpatii antisemite”.

George Simion a precizat că nu-l va da nimeni afară din partid, dar că nu vrea să se asocieze cu cei care au simpatii comuniste sau legionare: „Noi trebuie să construim o mișcare românească fără mișcări totalitare şi comuniste”.

„Cei din partid care au aceste simpatii trebuie să-şi clarifice poziția şi să lămurească aceste lucruri. Dacă vrei să faci politica viitorului, nu trecutului, nu te mai uiți înapoi spre anii ’80, spre anii ’30, trebuie să vorbești de viitor şi ce vrei pentru ţară. Proiectele noastre pentru ţară, ce vrem noi pentru sistemul energetic, ce vrem noi pentru micul producători. Dacă rămân cantonați nu au ce să caute aici”, a mai declarat coliderul AUR.

Declarațiile au fost făcute și în contextul în care Claudiu Târziu, și el lider AUR, a participat în iulie 2016 la o conferință organizată de șeful Mișcării Legionare, Șerban Suru. Târziu susține că nu are simpatii legionare, dar s-a fotografiat alături de Suru și a participat la conferința organizată de acesta cu titlul „Prigonirea Legionarilor de regimul comunist – trecut și prezent!”

George Simion cere o clarificare de poziție. Întrebat dacă Georgescu mai poate fi propunerea AUR pentru funcția de premier, date fiind declarațiile pe care le-a făcut, Simion a răspuns: „Dacă nu-și clarifică aceste afirmații, nu poate. Dar cred că-și va clarifica”.

Totodată, Simion a ținut să se delimiteze de declarația lui Georgescu, potrivit căreia „scutul Deveselu este o rușine diplomatică”: „AUR e categoric pro-NATO. Milităm pentru apartenența noastră la NATO și UE, dar nu în genunchi. E foarte bine că avem Scutul de la Deveselu, m-ar bucura să avem și mai multe investiții americane în țară, să avem o garanție economică, nu numai militară”.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *