George Simion
George Simion

George Simion se află printre românii care au fost prezenţi, joi, de Ziua Eroilor, la cimitirul de la Valea Uzului. Liderul AUR cere ca acest Cimitir Internaţional să treacă în administrarea MApN.

Liderul AUR, George Simion, a amintit totodatp de scandalul din 2019, care a izbucnit după ce crucile soldaților români au fost acoperite de reprezentanți ai comunității maghiare cu saci de gunoi.

„La Valea Uzului este o situaţie complicată, deoarece avem un cimitir internaţional confiscat de către cei de la UDMR. În 2019 am fost acolo pentru că asupra crucilor eroilor români se facuse un atentat, voiau să le dărâme, după care au pus peste ele saci negri de gunoi.Au venit si azi de Ziua Eroilor foarte multi români din toate judeţele, îi felicit pe organizatori, i-au cumintit pe cei de la UDMR care răpiseră acest loc, care ar trebui să fie loc de reculegere şi pentru români, şi pentru slovaci, şi pentru italieni, maghiari”, a spus George Simion la postul de televiziune RTV.

„Ne gândim la ministrul Apărării, care a spus că UDMR nu ar mai trebui să aibă reacţii şovine. Venim cu o propunere de lege ca cimitirulde la Valea Uztului să treacă în administrarea MApN. Cei din Harghita susţin că acest cimitir este în teritoriul lor”, a declarat liderul AUR, George Simion, la România Tv.

Cimitirul din Valea Uzului este cel mai mare cimitir al eroilor din județul Harghita, unde se găsesc mormintele a peste 1.300 de militari decedați în primul și al Doilea Război Mondial.

Cimitirul se află în centrul unei dispute între comuna Sânmartin (județul Harghita) și liderii UDMR care îl revendică pentru comunitatea maghiară, pe de-o parte, și pe de alta, de comuna Dărmănești, județul Bacău, care a amenajat o parte a cimitirului pentru a amplasa și cruci ale unor eroi români lângă crucile eroilor maghiari, italieni, ruși etc.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *