George Simion
George Simion
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a făcut o nouă mișcare! Partidul condus de George Simion vrea să propună diminuarea subvenției pentru partidele politice. AUR consideră că sumele de bani pentru finanțarea partidelor parlamentare sunt nejustificate.

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), condusă de George Simion, a propus diminuarea subvenției pentru partidele politice de la 0,01 – 0,04% cât este în prezent, la 0,0025 – 0,01%. Propunerea a fost făcută prin proiectul pentru modificarea Legii nr.334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale.

AUR vrea diminuarea subvenției pentru partidele politice

„În România ultimilor 30 de ani, una dintre problemele cele mai grave a fost reprezentată de utilizarea rațională a banului public. Subvenția alocată partidelor, deși în teorie nu reprezintă un risc în sine, dimpotrivă aceste fonduri pot susține o politică mai curată și pot impulsiona dezvoltarea partidelor parlamentare, precum și pregătirea parlamentarilor, a crescut la valori uriașe în ultimii ani de zile.

AUR consideră că este nejustificat ca, în momentul în care România are nevoie de investiții în domenii cheie, să fie alocate sume uriașe pentru finanțarea partidelor parlamentare. Mai mult, standardele internaționale recomandă alocarea de bani publici către partide, dar în limite decente astfel încât să nu devină sursa principală de finanțare.”, a transmis AUR printr-un comunicat.

Partidele politice ar putea primi mai puțini bani

Astfel, partidul lui George Simion propune diminuarea subvenției pentru partidele politice de la 0,01 – 0,04% cât este în prezent, la 0,0025 – 0,01%.

„În acest moment, fiecărui partid politic îi revine o subvenție de la bugetul de stat de cel puțin 0,01% și de cel mult 0,04% din produsul intern brut. Făcând o analiză simplă, pornind de la PIB-ul României în anul 2021 care a fost de 1.179.376 milioane lei preţuri curente, rezultă că un procent de 0,01 % reprezintă 117.937.600 RON, iar 0,04 % reprezintă 471.600.000 RON. Mai mult, potrivit Autorității Electorale Permanente, în 2021 partidele politice au încasat 232 milioane de lei, dar au utilizat 110,8 milioane de lei. Diferența de 122 de milioane de lei, a rămas în visteria partidelor.

Prin propunerea făcută de AUR, sumele alocate de la bugetul de stat, raportat la PIB-ul înregistrat de România în anul 2021, ar fi de 0,0025%, adică 29.475.000 RON și 0,01% – 117.937.600 RON. Banii economisiți pot fi utilizați pentru a finanța domenii care vizează un interes general, precum sănătatea, educația, dezvoltarea rurală, dar și altele.

În loc să plătim propaganda electorală a marilor partide, PSD și PNL, putem contribui cu acești bani la asigurarea unui nivel de trai și un standard ridicat al condițiilor de viață pentru populația României, prin investiții in dezvoltarea unor sectoare esențiale. Totul este, însă, la mâna celor două mari partide, care trebuie să decidă ce contează mai mult: banii de propagandă sau traiul românilor.”, se menționează în comunicatul transmis de AUR.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *