Este haos în facturile la energie ale românilor, pentru că parlamentarii nu pot să se înțeleagă cu privire la modalitatea de compensare. Ordonanța 27, deja votată, va fi modificată din nou, pentru că din spațiul public au venit reproșuri cu privire la raportarea față de consumului anului trecut, iar PSD a propus modificarea față de cel de acum.

Zoltan Nagy-Bege, vicepreședintele ANRE, a declarat că acelor consumatori care fac economii la energie în acest an raportat la 2021, și se încadrează în noile plafoane, li se vor restitui în februarie 2023 sumele plătite în plus. Acest lucru va fi posibil prin conform Ordonanța 27 care stabilește tarifele la energia electrică pe acest an.

„În aceeași Ordonanță 27 există o prevedere care spune că după ce închidem anul 2022, dacă o anumită categorie și-a redus consumul și se încadrează în altă categorie – deci nu a beneficiat de plafon pentru consumul din 2022, pentru că a avut un consum de peste 300 de kilowați oră în 2021, dar și-a redus consumul în 2022 și a coborât sub 300 de kWh – în baza consumului din 2022, în februarie 2023 va primi banii plătiți în plus. Vor fi restituite de către furnizori. Există prevedere”, a explicat vicepreședintele ANRE, citat de B1TV.

Guvernul PSD – PNL – UDMR se pregătește să modifice iar ordonanța din energie care e deja în vigoare de la 1 septembrie.

OUG prevede că preţul plafonat e de maximum 0,68 lei/kWh în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar e cuprins între 0 – 100 KWh inclusiv și de maximum 0,80 lei/kWh în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar în anul 2021 a fost între 100,01 – 300 kWh, pentru un consum lunar care e de maximum 255 kWh. Consumul de curent ce depășeste 255KWh /luna se facturează la preț întreg.

„Senatul vine cu o propunere interesantă și corectă, aș spune eu: cei care anul acesta se încadrează în anumite tranșe de consum 0-100, 100-300, vor beneficia și ei. Mi se pare o modificare binevenită care corectează în cazul celor care anul trecut, din diverse cauze, nu au avut un consum relevant – ori au consumat foarte mult, ori au consumat foarte puțin, ori nu au consumat, nu s-au încadrat în nicio categorie. Eu sunt absolut de acord cu această modificare, este o schimbare pozitivă”, a mai afirmat Zoltan Nagy-Bege.

Facturile la energie pentru familiile cu mai mulți copii

Cât despre cazul familiilor cu mai mult de trei copii, despre care s-a vorbit în mod special în ultimele zile, Zoltan Nagy-Bege a declarat că ANRE va propune decidenților o completare pentru această categorie, dat fiind că acum furnizorii nu au cum să identifice câți copii are o familie.

Este clar că nu au cum să identifice gospodăriile, familiile care sunt în această situație de a avea minimum trei copii care încă studiază. Și o completare la textul ordonanței, în sensul că pe bază de declarație pe propria răspundere, plus documente justificative de la unitatea de învățământ la care sunt încadrați copiii, cred că va clarifica lucrurile. Trebuie depusă această cerere la furnizor și nu știu, se aplică prevederea în luna imediat următoare după depunerea documentelor sau chiar începând cu luna în care se depun aceste documente”, a mai susținut vicepreședintele ANRE, pentru Digi24.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *