Imunitatea colectivă a fost obținută într-o țară din Uniunea Europeană, după ce Israelul a anunțat că a atins acest obiectiv, în urmă cu câteva săptămâni. Malta și-a vaccinat 70% din populația adultă, au precizat luni oficialii din această țară.
Malta a vaccinat 70% din populaţia sa adultă cu cel puţin o doză de vaccin împotriva COVID-19, devenind prima ţară a Uniunii Europene care a obţinut imunitatea colectivă, a declarat luni ministrul Sănătăţii, Chris Fearne.
Insula mediteraneană a avut în medie trei cazuri noi de virus în fiecare zi în ultima săptămână, rata de pozitivitate a testelor fiind la un nivel de sub 0,2%. Două cazuri noi au fost raportate luni, relatează Reuters, citată de Mediafax. 42% din populaţia adultă a primit două doze.
„Vaccinurile sunt administrate cu o rată de un vaccin la cinci secunde”, a declarat ministrul, într-o conferinţă de presă, potrivit Digi24.
Imunitatea colectivă se obține la o rată de aproximativ trei sferturi din populația unei țări, au explicat experții Organizației Mondiale a Sănătății. Vaccinarea este recomandată în prezent tuturor locuitorilor Maltei cu vârsta peste 16 ani, iar Ministrul Sănătății a precizat că şi copiii cu vârsta de 12 ani şi peste vor fi imunizați odată ce autorităţile medicale europene vor autoriza utilizarea vaccinului pentru această grupă de vârstă.
El a anunţat, de asemenea, că purtarea obligatorie a măştilor în aer liber va fi ridicată la 1 iulie pentru persoanele vaccinate, atât timp cât cazurile de infectare rămân scăzute.
Autorităţile sanitare anunţaseră anterior că purtarea măştii nu va mai fi necesară pe plaje de la 1 iunie.
Luni, restricţiile privind sălile de sport şi piscinele au fost ridicate, în timp ce programul restaurantelor a fost prelungit până la miezul nopţii. Anterior aceste trebuiau să închidă la ora 17:00.