Certificatul verde digital este așteptat dar nu trebuie să ducă la discriminări
Certificatul verde digital este așteptat dar nu trebuie să ducă la discriminări

Certificatul verde digital este așteptat de mulți oameni pentru a putea călătorii liber în spațiul UE, dar nu trebuie să ducă la discriminări, afirmă președintele României, Klaus Iohannis. Inițial, acest concept primise numele de pașaport de vaccinare, dar oficialii UE au renunțat la el tocmai pentru că putea provoca discriminări.

Sunt două teme care și pentru noi au o importanță deosebită. Prima temă este, sigur, certificatul COVID, certificatul digital, care într-un timp rezonabil de scurt trebuie să fie la dispoziția cetățenilor europeni și cred că este un lucru bun. Acest certificat va înlesni libera circulație, însă, sigur, trebuie să avem grijă ca acest certificat să nu ducă la discriminări între cetățenii europeni”, a spus Klaus Iohannis luni seara, înainte de summit-ul Consiliului European, unde va fi discutat și acest subiect.

Avem, pe de altă parte, legat de pandemie, legat de vaccinare, tema solidarității, solidarității cu alte state, cu state terțe. În cazul nostru vorbim, de exemplu, despre Moldova. Noi am donat deja 300.000 de doze de vaccin Moldovei, dar sigur că și alții trebuie să facă lucruri similare pentru a ne asigura că avem o distribuire echitabilă a vaccinurilor”, a adăugat șeful statului, potrivit Digi24.

„Certificatul verde digital european” va atesta că deținătorul său a fost vaccinat împotriva COVID-19, că are un test negativ recent la coronavirus sau că a trecut deja prin boală. În practică, acestea vor fi trei certificate distincte.

Certificatul va fi disponibil fie în format digital, fie pe hârtie. Un cadru comun al UE va permite statelor membre să elibereze certificate care vor fi apoi acceptate în alte țări ale UE. Certificatul pentru COVID-19 ar urma să fie în vigoare timp de 12 luni. Certificatul nu va fi o condiție prealabilă pentru exercitarea dreptului la libera circulație și nu va fi considerat un document de călătorie.

Certificatul verde digital ar putea intra în vigoare la 1 iulie.

Leave a comment

Lasă un răspuns Anulează răspunsul