Cheile Bicazului ar putea să aparțină autointitulatului Ținut Secuiesc
Cheile Bicazului ar putea să aparțină autointitulatului Ținut Secuiesc

Cheile Bicazului ar putea să aparțină autointitulatului Ținut Secuiesc, dacă cel mai nou dintre procesele deschise de autoritățile din Harghita le va da câștig de cauză. CJ Harghita vrea mutarea graniței din județul Neamț, considerând că monumentul natural Cheile Bicazului le aparține. Nu este prima încercare de acest fel.

Un nou proces de graniţă a fost declarat între Harghita şi Neamţ, reclamant fiind autorităţile din Secuime, transmite B1TV.

Astfel de litigii au mai fost şi în anii din urmă, ele întinzându-se pe o lungă perioadă de timp. După ce Consiliul Judeţean Harghita a pierdut definitiv, în 2021, un proces ce viza „trecerea“ Cheilor în administrarea sa, se părea că totul s-a teminat în ceea ce priveşte această problemă.

Obiectul dosarului îl reprezintă „anulare act administrativ proces-verbal delimitare”.

După 1990, zona defileului Cheile Bicazului a fost un motiv continuu de dispută între autorităţile din Neamţ şi Harghita, acestea din urmă pretinzând că li se cuvine arealul. Litigiul de graniţă a fost soluţionat definitiv, după ani de înfăţişări la diverse instanţe din ţară, pe 13 ianuarie 2021, de către Curtea de Apel Ploieşti.

La debutul proceselor, prin 2009, conducerea Consiliul Județean Harghita şi Primăria Gheorgheni susţineau că zona Cheilor le aparţine, deoarece ar fi făcut parte „prin tradiţie“ din Ţinutul Secuiesc. În demersurile lor arătau că graniţa dintre judeţe ar trebui să fie stabilită deasupra defileului, în apropiere de Lacul Roşu.

Litigiul a apărut de la o grăniţuire din 1998, lucrare făcută de oraşul Gheorgheni. S-a întocmit un proces verbal, s-a făcut grăniţuire cu o firmă specializată din Miercurea Ciuc, am semnat şi noi, ca vecini, au semnat şi ei, tot ca vecini şi până la urmă şi-au contestat propriul proces verbal, încheiat şi făcut de ei“, explica primarul Gheorghe Oniga, de la Bicaz Chei.

Join the Conversation

2 Comments

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *