Încă un spion rus depistat. Un bulgar a fost ridicat de la Londra, legat de arestarea unui angajat al Ministerului de Interne
Încă un spion rus depistat. Un bulgar a fost ridicat de la Londra, legat de arestarea unui angajat al Ministerului de Interne

Un bulgar suspectat de implicare în activități de spionaj în favoarea Rusiei a fost arestat la Londra.

Poliția Metropolitana din Londra a desfășurat o anchetă care a dus la arestarea lui Tihomir Ivanov Ivanchev, un cetățean bulgar de 37 de ani, rezident în vestul Londrei, suspectat de spionaj.

Bărbatul este acuzat de „conspiraţie pentru a colecta informaţii destinate a fi direct sau indirect utile unui inamic, cu un scop prejudiciabil securităţii şi intereselor statului”, transmite B1TV.

Aceasta face parte dintr-o anchetă mai amplă despre o presupusă rețea de spionaj în favoarea puterii de la Kremlin, în cadrul căreia alte cinci persoane au fost deja inculpate. Procesul în care sunt implicați este prevăzut să înceapă în octombrie.

Acest caz vine în contextul unor tensiuni sporite legate de spionaj în lumea occidentală, mai ales după incursiunile Rusiei în Ucraina și în cadrul preocupărilor generale privind siguranța și spionajul cibernetic. De asemenea, acest incident este legat de o situație separată în Bulgaria, unde un angajat al Ministerului de Interne a fost reținut pentru acuzații similare de spionaj în favoarea Rusiei.

Arestarea lui a fost confirmată la începutul lunii februarie de secretarul șef al Ministerului Afacerilor Interne, Zhivko Kotsev.

Acțiunea este un fapt. Este rezultatul acțiunilor comune ale Agenției Naționale de Securitate, Securității Interne, Procuraturii ”, a spus Kotsev.

Aceste evenimente subliniază vigilența și măsurile de precauție luate de agențiile de securitate și justiției pentru a combate amenințările la adresa securității naționale și pentru a proteja intereselor statului într-un mediu global tot mai tensionat.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *