Încălzirea cu lemne va fi mai ieftină, s-a redus TVA-ul

Încălzirea cu lemne va fi mai ieftină, după ce TVA-ul pentru achiziția lemnului pentru încălzit va scădea la 5%. Mai mult, chiar dacă Uniunea Europeană vrea să elimine încălzirea cu lemne din România, prevedere menționată în Planul Național de Redresare și Reziliență, acest lucru se va produce treptat, și nu din 2023, așa cum apăruseră informațiile din media.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat miercuri două legi potrivit cărora TVA-ul pentru livrarea lemnelor de foc va scădea la 5%.

Cele două legi vizează completarea alin. (3) al art. 291 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

Potrivit unuia dintre actele normative, cota redusă de TVA de 5% se aplică pentru livrările de lemn de foc, sub formă de trunchiuri, butuci, vreascuri, ramuri sau sub forme similare, care se încadrează la codurile NC 4401 11 00 şi 4401 12 00, realizate către persoane juridice sau alte entităţi, indiferent de forma juridică de organizare a acestora, inclusiv şcoli, spitale, dispensare medicale şi unităţi de asistenţă socială.

Celălalt act normativ menţionează că TVA de 5% se aplică, de asemenea, asupra bazei de impozitare pentru următoarele livrări de bunuri şi prestări de servicii: livrarea de lemn de foc către persoanele fizice, sub formă de trunchiuri, butuci, vreascuri, ramuri sau sub forme similare, care se încadrează la codurile NC 4401 11 00 şi 4401 12 00.

În prezent, TVA pentru livrarea lemnelor de foc este 19%, se menţionează în expunerea de motive, relatează B1TV.

În PNRR, România se angajează să pună în vigoare, până cel târziu în ultimul trimestru din 2023, un cadru legislativ pentru decarbonizarea sectorului de încălzire și răcire, care să includă măsuri de diversificare a mixului energetic, prin renunțarea la lemn ca sursă de combustibil în acest sector.

Până în 2023 trebuie elaborate planurile, și nu este menționată o interdicție expresă, care va fi aplicată, cel mai probabil, după o perioadă de tranziție.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *