Inflația explozivă devine periculoasă în România, oamenii nu mai fac față
Inflația explozivă devine periculoasă în România, oamenii nu mai fac față

Inflația explozivă devine periculoasă în România, pentru că cetățenii nu mai fac față creșterilor abrupte de prețuri și, fără măsuri de sprijin din partea Guvernului, s-ar putea ajunge la mișcări sociale ample, consideră profesorul de economie Mircea Coșea.

E o situație care începe să nu fie îngrijorătoare, ci periculoasă. Suportabilitatea populației începe să fie la nivelul limită. Nu avem o creștere a veniturilor – salarii, pensii. Actualii particulari din economie au mari probleme, pentru că facturile la electricitate sunt mari, alimentele se țin lanț, începe să fie șomaj. Situația se agravează.

Avem din partea guvernului niște speranțe care sunt la stadiul declarativ. Atât domnul președinte al PNL cât și cel al PSD, capii coaliției de guvernare, ne vorbesc despre niște măsuri care ar trebui să vină în două săptămâni. Nu știm despre ce este vorba, sunt niște propuneri care circulă neoficial. Domnul Cîțu face o propunere care nu este de neglijat – o reducere a CAS-ului, Marcel Ciolacu propune o reducere a TVA-ului. Vreau să subliniez că este cam târziu. De la 1 aprilie trebuie să intre în vigoare aceste măsuri, ca să mai tempereze presiunea care este pe populație la prețuri, la puterea de cumpărare”, a avertizat Mircea Coșea luni seară, într-o declarație pentru B1TV.

Inflația explozivă devine periculoasă mai ales pentru persoanele cu venituri medii și mici, inflația explozivă este extrem de dureroasă, susține economistul, pentru că acestea cumpără în general doar produse bază, iar prețurile sunt cu 20-25% mai mari.

Toate aceste măsuri dacă sunt puse în aplicare, au nevoie de un timp pentru a rula în economie. Timpul acesta este între 45 și 60 de zile. Vedem asta și pentru măsurile de plafonarea și compensarea prețurilor la energie. Efectele măsurilor nu sunt atât cât trebuie să fie, încă nu știm câte facturi greșite avem, încă nu au venit banii la furnizori. Timpul nu mai este în favoarea nostră. Este un stadiu periculos al economiei României în care intrăm. Trebuie să adăugăm și o presiune care vine din partea factorilor externi. Suntem la granița unui conflict, investitorii nu vor fi interesați să vină acum. PNRR-ul nu este operațional, nu știm dacă poate fi negociat. Este îngrijorător că la nivelul Guvernului avem doar declarații. Zilele costă nu vom mai putea să stăpânim inflația.

Inflația pe care o avem aici se referă la multe produse care intră în calcul. Dacă ne referim la inflația pentru produsele de bază, atunci e mai mare, trece de 20-25%. Gradul de suportabilitate al puterii de cumpărare este din ce în ce mai mic și ne putem aștepta la situații foarte neplăcute, pentru că într-o astfel de situație, populația ar putea să recurgă la mișcări sociale, la fel de fel de lucruri care nu vor duce la menținerea unei stabilități. România are nevoie de stabilitate politică și socială. România are nevoie de un guvern care să facă ceva, nu doar să promită”, a mai spus Mircea Coșea.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *