Președintele Klaus Iohannis a discutat miercuri în Islanda cu președintele Austriei, Alexander Van der Bellen, despre aderarea României la spațiul Schengen, potrivit unei postări pe Twitter. Austria e singura țară care s-a opus aderării României la Schengen în decembrie 2022, iar președintele Van der Bellen a criticat atunci decizia guvernului condus de cancelarul Karl Nehammer.

În Austria, președintele țării are un rol decorativ, principalele decizii executive fiind luate de guvern.

”Am continuat dialogul substanțial cu președintele Van der Bellen pe tema relațiilor bilaterale. Vom continua să lucrăm împreună pentru o soluție pozitivă la aderarea României la Spațiul Schengen, care să fie în beneficiul cetățenilor ambelor țări”, a scris Iohannis pe Twitter.

Cei doi s-au întâlnit cu ocazia summitul șefilor de stat şi de guvern din statele membre ale Consiliului Europei, eveniment organizat la Reykjavik, în Islanda.

Reamintim că ministrul de Interne al Austriei a declarat în urmă cu trei săptămâni la București că România mai are un drum lung de parcurs până la aderarea la Schengen.

Gerhard Karner, ministrul austriac de Interne, a spus la 26 aprilie la București într-o declarație de presă comună cu Lucian Bode că România a făcut progrese, dar mai e ”cale lungă” până la obiectivul aderării la Schengen. El a lăudat eforturile României de securizare a granițelor UE, dar a spus că în continuare migrația ilegală este o problemă.

În deschiderea declarației de presă, ministrul Lucian Bode a spus că procesul de aderare a României la Schengen ”trebuie să se finalizeze în anul 2023”, adăugând că ”e un drept al României instituit prin toate tratatele UE”.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *