Israelul avertizează Irlanda, Spania și Norvegia asupra "consecințelor grave" ale recunoașterii statului palestinian
Israelul avertizează Irlanda, Spania și Norvegia asupra "consecințelor grave" ale recunoașterii statului palestinian

Israelul a transmis joi un avertisment ferm către Irlanda, Spania și Norvegia, după anunțul acestor țări privind recunoașterea statului palestinian, începând din 28 mai. Ministerul de Externe israelian i-a chemat pe ambasadorii celor trei state și i-a avertizat că decizia lor va avea „consecințe grave” asupra relațiilor bilaterale.

„Vor exista consecințe grave pentru relațiile cu aceste țări după decizia lor,” a declarat Jacob Blitstein, directorul general al Ministerului de Externe israelian, potrivit agențiilor de presă AFP și EFE, preluate de PsNews.

În cadrul întâlnirii, oficialul israelian a calificat decizia celor trei guverne drept „deformată” și o „recompensă pentru Hamas”. „Decizia deformată a guvernelor lor este o recompensă pentru Hamas, iar Hamas îi felicită pentru aceasta,” a spus Blitstein.

El a prezentat ambasadorilor un videoclip în care militanți Hamas au luat ostatici mai mulți soldați israelieni, sugerând că recunoașterea statului palestinian de către cele trei țări susține această grupare.

„Recunoașterea (statului Palestina, n.red.) de către guvernele lor nu promovează pacea, dă un impuls Hamas și face și mai dificilă promovarea unui acord pentru eliberarea ostaticilor,” a insistat diplomatul israelian.

Decizia Irlandei, Spaniei și Norvegiei privind recunoașterea statului palestinian a fost anunțată la summitul Ligii Arabe de la Amman. Aceasta survine în contextul încordării relațiilor dintre Israel și Autoritatea Palestiniană după un an marcat de violențe în Cisiordania ocupată.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *