Jens Stoltenberg vrea să liniștească Rusia: nu trimitem trupe terestre în Ucraina. Macron nu e prea sigur de asta
Jens Stoltenberg vrea să liniștească Rusia: nu trimitem trupe terestre în Ucraina. Macron nu e prea sigur de asta

Ungaria și Germania au decis să nu trimită trupe terestre în Ucraina, iar Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a subliniat că alianța nu are în plan să angajeze forțe militare în lupta contra Rusie, pe teritoriul ucrainean.

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a respins ideea că țările europene sau membrii NATO ar trebui să desfășoare trupe terestre în Ucraina, afirmând clar că „nu vor exista trupe terestre, nici soldați pe pământ ucrainean trimiși acolo de țările europene sau statele NATO”. Declarația vine la o zi după ce președintele Franței, Emmanuel Macron, a lăsat deschisă această posibilitate, transmite B1TV.

Scholz a menționat totuși că liderii europeni sunt mai înclinați să cumpere arme din țări terțe, în afara Europei, pentru a intensifica suportul militar acordat Ucrainei.

Poziția Ungariei, exprimată de ministrul de externe Peter Szijjarto, rămâne neschimbată: țara nu va trimite arme sau trupe în Ucraina. „Auzim și vedem știrile despre întâlnirea de aseară la Paris. Poziția Ungariei este clară și neschimbată: nu suntem dispuși să trimitem nici arme și nici trupe în Ucraina”, a declarat Szijjarto.

De asemenea, țări cum ar fi Suedia, Polonia și Republica Cehă, au anunțat că nu vor trimite trupe terestre în Ucraina.

NATO, prin vocea lui Jens Stoltenberg, a transmis că „Aliații NATO oferă Ucrainei un sprijin fără precedent. Dar nu există planuri pentru a trimite trupe terestre ale NATO pe teren în Ucraina.” Această poziție vine în contrast cu declarația președintelui Franței, care nu a exclus complet această opțiune, deși a recunoscut că nu există un consens în acest sens.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *