Președintele SUA, Joe Biden, a transmis Israelului că își pierde sprijinul mondial din cauza bombardamentelor „nediscriminatorii” din Gaza și că este momentul ca Benjamin Netanyahu să fie înlocuit.

Președintele SUA a făcut declarații în cadrul unei întâlniri cu donatori din campania pentru alegerile prezidențiale din 2024 iar acestea marchează o nouă ruptură în relațiile cu premierul israelian.

Biden a subliniat că securitatea Israelului se bazează pe sprijinul SUA, dar a avertizat că această susținere este pusă în pericol din cauza atacurilor „nediscriminatorii” din Gaza. Președintele american a menționat că Israelul nu mai are sprijin doar din partea Statelor Unite, ci îl pierde și pe cel al Uniunii Europene și a altor părți ale lumii, arată B1TV.

Securitatea Israelului se poate baza pe Statele Unite, dar acum are mai mult decât Statele Unite. Are Uniunea Europeană, are Europa, are cea mai mare parte a lumii (…). Însă încep să piardă această susținere din cauza bombardamentului nediscriminatoriu care are loc”, a spus Joe Biden.

În timpul discuției, Biden a relatat și un schimb de replici cu Netanyahu, în care liderul israelian i-a amintit despre bombardamentele intense ale SUA în Germania și utilizarea bombei atomice în Al Doilea Război Mondial. Biden i-ar fi răspuns că tocmai acele erori au condus la înființarea instituțiilor internaționale pentru a preveni repetarea lor.

Da, de aceea au fost înființate toate aceste instituții după Al Doilea Război Mondial, pentru a avea grijă să nu se mai întâmple (…). Nu faceți aceleași greșeli pe care le-am făcut noi la 11 septembrie. Nu aveam niciun motiv să fim într-un război în Afganistan” a mai spus Biden.

Totodată, consilierul de securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan, se pregătește să călătorească în Israel pentru discuții cu cabinetul israelian. În același timp, Netanyahu a afirmat că Israelul beneficiază de sprijin deplin din partea SUA în ceea ce privește incursiunea terestră în Gaza și că Washingtonul a blocat presiunile internaționale de încetare a războiului.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *