Joe Biden va fi cel mai bătrân președinte al Americii, o situație delicată
Joe Biden va fi cel mai bătrân președinte al Americii, o situație delicată

Joe Biden va fi cel mai bătrân președinte al Americii iar asta îl pune într-o situație de risc. Poate părea morbid, dar analiștii internaționali au luat în discuție și ipoteza ca acesta să moară din cauze naturale înainte de a-și prelua mandatul, în luna ianuarie 2021. Iată ce se va întâmpla atunci în această situație, potrivit Constituției Statelor Unite.

Joe Biden va împlini 78 de ani pe 20 noiembrie și este cel mai bătrân președinte din istoria SUA. Anterior, titlul era deţinut de Ronald Reagan, care avea 77 de ani când a părăsit funcția în 1989. Donald Trump avea 70 de ani când a a fost ales.

Dacă Joe Biden ar muri înainte de a fi instalat la Casa Albă, eventualul său deces ar transforma-o pe vicepreşedinta Kamala Harris în preşedintele SUA, până la finalul mandatului, în 2024.

Există însă o incertitudine cu privire la un eventual deces ANTERIOR învestirii.

Primul pas este votul Colegiului Electoral din 14 decembrie. Dacă Biden ar muri înainte de această dată, Comitetul Național Democrat (DNC) ar putea fi însărcinat cu numirea unui candidat înlocuitor și convingerea electorilor din fiecare stat să voteze pentru noul candidat în locul lui Biden. Este aproape sigur că acesta ar fi Kamala Harris, deși nu există nicio cerință legală în acest sens. De asemenea, majoritatea statelor au legi, susținute de Curtea Supremă, care penalizează orice „elector necredincios” care își schimbă votul, deci este probabil ca un candidat selectat de DNC să câștige aceleași voturi.

Odată ce electorii votează pentru Biden, el devine oficial președinte ales. Dacă ar muri înainte ca Congresul să certifice voturile electorale, la începutul lunii ianuarie, deci înainte de inaugurare, lucrurile ar deveni puțin mai complicate.

Când Congresul se întrunește în ianuarie pentru a certifica voturile electorale, membrii au voie să ridice obiecții la selecția electorală a oricărui stat. Dacă cele două camere sunt de acord să susțină obiecția, Congresul ar putea apoi acorda voturile electorale ale acelui stat unei alte persoane. Acesta ar putea fi chiar adversarul, Donald Trump. Inutil să spun că scenariul este foarte puțin probabil. Cel mai probabil rezultat ar fi acela că, în temeiul celui de-al 20-lea amendament care guvernează succesiunea prezidențială, din nou locul ar reveni vicepreședintelui ales Kamala Harris.

Deşi au fost 45 de preşedinţi înainte de Joe Biden, niciunul nu a murit în intervalul dintre alegeri şi învestire. A existat doar cazul lui Horace Greeley, care a decedat după ziua alegerilor din 1872. Acest lucru nu a fost problematic în sens prezidențial, dat fiind că Greeley a fost învins în alegeri de președintele Ulysses S. Grant.

Leave a comment

Lasă un răspuns Anulează răspunsul