Jumătate din români sunt imuni la coronavirus, spune Emilian Imbri
Jumătate din români sunt imuni la coronavirus, spune Emilian Imbri

Jumătate din români sunt imuni la coronavirus, fie pentru că au fost vaccinați, fie au trecut prin boală, crede medicul Emilian Imbri. Dacă autoritățile sanitare au estimat un număr de 1.500 de infectări pe zi în valul patru așteptat în septembrie, medicul consideră că numărul acestora ar putea ajunge recent la 5-6000, pentru că „avem de unde”- cu referire la populația nevaccinată.

Cam 45-50% din românii din țară au imunitate în fața bolii, consideră medicul Emilian Imbri, care a făcut declarații la B1TV.

Jumătate din români sunt imuni la coronavirus. „Ținând cont că la copii vaccinarea nu a început încă și nu s-au făcut încă presiuni pentru vaccinarea copiilor, asta înseamnă cam cinci milioane de suflete, mai luăm în calcul că o parte din populație e plecată din țară – 3 milioane – și mai rămânem cu cei care s-au vaccinat, unii au făcut boala, unii au anunțat, alții nu au anunțat și e un procent semnificativ. Dacă în Israel se consideră că 10% din populație a făcut boala și se adaugă peste cei vaccinați, putem lua ca discuție că un număr însemnat de oameni au făcut boala și au imunitate și ajungem la 45-50%, dar din populația care locuiește în România. Asta înseamnă că e bine”.

Întrebat în legătură că atitudinea relaxată a unor români în fața pericolului valului 4 al pandemiei, Emilian Imbri a răspuns: „Pentru că am vorbit fără să fac încă glume… Românii sunt, în general, relaxați. E un specific, o calitate a românului, e relaxat și merge pe principiul ”las că merge, las să se întâmple și vedem apoi”. Eu sunt convins că cei care s-au vaccinat vor face și a treia doză”.

„Oficial, nimeni n-a spus că din septembrie începem să ne revaccinăm, dar neoficial voci pertinente și oficiale – colonelul Gheorghiță și mai mulți politicieni – au spus că poate din septembrie începem vaccinarea persoanelor care au probleme și o imunitate mai scăzută. E o nuanță foate bună. Eu cred că persoanele astea sigur vor veni la vaccinare”, a mai spus Emiliam Imbri.

Despre valul 4 al pandemiei de coronavirus, acesta a afirmat: „Se vehiculează printre specialiști, epidemiologi și virusologi, că vom ajunge probabil la 1.500 de cazuri pe zi. E posibil, dar nu poți să dai o dată exactă. Dacă faceți un calcul matematic, o să constatați că putem depăși 5.000-6.000 pe zi, avem de unde, apropo de populația care ar putea fi expusă”

Emilian Imbri a mai declarat că e nevoie de două schimbări în strategia de vaccinare: trebuie vaccinate persoanele care ajung în această perioadă în România, deoarece ele au circulat și pot aduce noile tulpini de virus, și trebuie convinși oamenii că nu au de ce să se teamă de efectele adverse ale vaccinului: „orice prospect al oricărui medicament are două pagini de contraindicații”.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *