Președintele Klaus Iohannis a declarat luni, 3 octombrie, în discursul susținut la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București, la deschiderea noului an universitar, că noile legi ale educației „trebuie să includă prevederi explicite cu privire la prevenirea și sancționarea” plagiatului.

Declarația președintelui vine la câteva zile după ce Sorin Cîmpeanu a demisionat din funcția de ministru al educației după dezvăluirile jurnalistei Emilia Șercan privind plagiatul dintr-un curs universitar. Numele fostului ministru nu a fost însă menționat deloc în discursul lui Iohannis de la „Ion Mincu”. De altfel, aceasta este prima referire a președintelului la plagiat, după dezvăluirile PressOne legate de cel comis de ministrul Cîmpeanu, care și-a dat apoi demisia din funcție. În fața studenților, Klaus Iohannis a vorbit despre nevoia de „toleranță zero în privința plagiatului”.

„Sunt convins că avem nevoie de o reformă profundă a sistemului educațional, pentru a-l adapta nevoilor secolului XXI și valorilor europene în care credem. Una dintre aceste valori este integritatea, motiv pentru care îmi doresc o paradigmă radicală, lipsită de echivoc în garantarea integrității și eticii în viața academică”, a afirmat șeful statului Klaus Iohannis.

„Pentru aceasta, avem nevoie de toleranță zero în privința plagiatului, iar noile legi ale educației trebuie să includă prevederi explicite cu privire la prevenirea și sancționarea acestui fenomen toxic al mediului educațional”, a continuat Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis, președintele României: Noile legi ale educației propuse de PNL, care urmează să fie înaintate Guvernului, includ o prevedere care, dacă va intra în vigoare, va desființa CNATDCU, consiliul care analizează plagiatele. Într-o primă reacție la dezvăluirile despre plagiatul său, Sorin Cîmpeanu spunea că ancheta Emiliei Șercan este „o încercare de a bloca legile educației”.

Noile legi ale educației propuse de PNL, care urmează să fie înaintate Guvernului, includ o prevedere care, dacă va intra în vigoare, va desființa CNATDCU, consiliul care analizează plagiatele. Într-o primă reacție la dezvăluirile despre plagiatul său, Sorin Cîmpeanu spunea că ancheta Emiliei Șercan este „o încercare de a bloca legile educației”.

„Miza este însăși credibilitatea sistemului de învățământ superior și a cercetării din România, dar și viitorul nostru ca societate democratică. Trebuie să devină clar că obținerea unei diplome academice reprezintă o onoare și este condiționată exclusiv de un merit real. O Românie educată va trebui să fie o Românie corectă, fără nicio excepție”, a mai spus Klaus Iohannis.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *