Achiziția de BMW-uri pentru poliție ar putea face obiectul unui dosar EPPO
Achiziția de BMW-uri pentru poliție ar putea face obiectul unui dosar EPPO

Achiziția de BMW-uri pentru poliție ar putea face obiectul unui dosar instrumentat de Parchetul european, dacă ar fi întrunite condițiile pentru a demara ancheta. A spus-o, printre rânduri, șefa EPPO, laura Codruța Kovesi, care, oficial, a spus că „nu pot să confirm, nu pot să infirm” existența unei asemenea anchete.

O investigație pe tema achiziție de către Poliția Română a 600 de BMW-uri de la Automobile Bavaria ar putea fi demarată, la nivelul parchetului european, dar acest lucru ține de o multitudine de factori.

Nu pot să confirm, nu pot să infirm și acest lucru. Nu pentru că n-aș vrea, ci pentru că noi avem 22 de state membre cu reguli diferite, cu proceduri diferite, cu legislație diferită, când putem comunica și încercăm să avem același standard în cele 22 de state membre. De aceea nu comentăm și nu confirmăm sau infirmăm cazuri particulare până când nu avem îndeplinite condițiile ca să putem face publice aceste informații. Dar, în general, Parchetul European are o competență obligatorie. Toate faptele comise după momentul la care a devenit operațional, anume 1 iunie anul trecut toate aceste fapte intră obligatoriu în competența Parchetului European. Noi putem să începem o investigație dacă este una din infracțiunile care cad în competența noastră. Atunci când primim plângeri sau atunci când sunt informații în spațiu public că s-a comis o infracțiune care vizează fraudă cu fonduri europene, noi deschidem dosar”, a spus Laura Codruța Kovesi, citată de B1TV.

Întrebată dacă a solicitat informații de la autoritățile române, Kovesi a spus:

În acest dosar nu pot să vă confirm. În general, da. În dosarele pe care le avem solicităm informații, sunt cooperante. Primim răspunsuri nu pentru că sunt amabile autoritățile, ci pentru că asta este obligația lor legală să facă”.

Inspectoratul General al Poliției Române, instituție aflată în subordinea lui Lucian Bode (PNL), cumpără 600 de mașini BMW de la Automobile Bavaria SRL, o firmă condusă de fiul președintelui Klaus Iohannis, Michael Schmidt.

Este un contract de 98 de milioane de lei, iar Sindicatul Europol acuză Ministerul de Interne, condus de Lucian Bode, că a organizat o licitație cu dedicație, având în vedere că doar un anumit model BMW s-ar fi putut califica în conformitate cu criteriile prevăzute în caietul de sarcini, transmite Europa Liberă România.

Portalul achizițiilor publice arată că a fost depusă o singură ofertă. În schimbul mașinilor, câștigătoarea licitației, Automobile Bavaria SRL, va primi în total 98.006.046 lei, preț fără TVA, iar durata contractului este de doi ani. Prețul per bucată ajunge la 163.343,41 lei, jumătate din achiziție fiind finanțată din bani europeni.

Sindicatele din poliție susțin că specificațiile tehnice duc spre modelul BMW, în condițiile în care ceilalți producători auto nu se pot încadra în criteriile stabilite.

Se se dorește o autospecială cu o putere minimă de 130 kW, motor pe benzină, cuplu motor min. 290 Nm, tracțiune integrală 4×4 permanent (AWD), tipul caroseriei să fie AA, iar transmisia să fie automată pe o cutie de minim 8+1 trepte. După aproximativ 2 săptămâni de căutări și discuții cu reprezentanți ai marilor dealeri auto, am ajuns la concluzia că singura marcă ce ,,pică” pe aceste specificații este BMW. Iar tipul de BMW este 320ix”, a transmis Europol.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *