Alegerea primarilor în două tururi va fi adoptată prin asumarea răspunderii de către Guvern a modificării legislative, a declarat miercuri vicepreședintele PNL, Ben-Oni Ardelean. Mai exact, modificarea legii electorale pentru a reveni la formula alegerilor locale în două tururi, care va avea loc „în foarte scurt timp” așa cum a declarat președintele Klaus Iohannis.

„Din 1990 încoace, componentele legii electorale care țin de alegerea în poziții publice au suferit diverse modificări. Am fost la sistemul pe liste, am trecut la unul nominal cu redistribuire pentru Parlament prost gândit, prost interpretat și prost pus în practică, în care cu 49 de procente puteai să stai acasă, și unul cu 10 procente să meargă în Parlament.
Primul lucru pe care trebuie să îl reținem este că totul pleacă de la modul în care sunt aleși cei care conduc. Am ajuns în faza în care un primar ales în funcție poate conduce o comunitate cu 11 procente, ceea ce nu îi oferă deloc legitimitate și nici reprezentativitate, condiții absolut imperative în ceea ce înseamnă procesul decizional (…) a declarat Ben-Oni Ardelean, potrivit psnews.ro.

Vicepreședintele PNL consideră că asumarea răspunderii Guvernului este singura modalitate de trecere a modificării legislative, în ciuda opoziției PSD.
„Opoziția este mare la alegerea primarilor în două tururi. Nu știm dacă acest lucru poate fi făcut altfel decât prin asumarea Guvernului. Tocmai de aceea am venit cu această propunere, că ne asumăm responsabilitatea pe alegerea primarilor în două tururi, așa cum am făcut la buget”, a precizat Ben-Oni Ardelean.

Săptămâna trecută, premierul Ludovic Orban spunea că ia în calcul mai multe variante pentru a se reveni la varianta inițială a legii electorale, alegerea primarilor în două tururi, fie prin adoptarea unui proiect de lege în Parlament, fie prin asumarea răspunderii de către Guvern sau prin ordonanță de urgență.

Modificarea legislativă trebuie aplicată imediat, a spus Orban.

„V-am spus soluțiile pentru ca primarii să fie aleși printr-un vot democratic, legitim. Noi ne dorim ca alegerile locale de anul acesta să se bazeze pe alegeri democratice și primarii să fie aleși în două tururi” a precizat premierul.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *