Klaus Iohannis
Actualitate

Klaus Iohannis promite „în foarte scurt timp” legea alegerii primarilor în două tururi

Alegerea primarilor se va face în două tururi începând cu alegerile din vară, a spus președintele Klaus Iohannis miercuri. Modificarea legislației electorale va fi făcută de Guvern „în foarte scurt timp” a precizat președintele României, fără să ofere alte amănunte.

Întrebat dacă este vorba despre o ordonanță de urgență, șeful statului a spus că Guvernul este cel care va face publică varianta la care va recurge.

„În foarte scurt timp Guvernul va promova o legislație pentru alegerea primarilor în două tururi”, a afirmat Iohannis, potrivit Hotnews.

“Veți primi de la guvern variantele pe care le va promova” a mai spus Klaus Iohannis, evitând să răspundă dacă guvernul condus de Ludovic Orban va alege varianta asumării răspunderii.

Săptămâna trecută, premierul Ludovic Orban spunea că ia în calcul mai multe variante pentru a se reveni la varianta inițială a legii electorale, alegerea primarilor în două tururi, fie prin adoptarea unui proiect de lege în Parlament, fie prin asumarea răspunderii de către Guvern sau prin ordonanță de urgență.

„PNL susține alegerea primarilor în două tururi. Am depus un proiect de lege care este în dezbaterea Camerei Deputaților. Am căutat să ajungem la vot final, pentru acolo există un numr de 173-174 de deputați care ar putea să voteze acest proiect de lege. PSD a scos de la naftalină Comisia de cod electoral, i-a prelungit cu trei luni activitatea și a trimis proiectul alegerii primarilor în două tururi. De fapt sunt mai multe, unul PNL, unul USR și unul PMP. Vom încerca să aducem în plenul Camerei Deputaților să încercăm să producem o mobilizare. Mai avem la dispoziție două variante, fie angajarea răspunderii, fie o ordonanță de urgență. V-am spus care sunt posibilitățile pe care le avem la dispoziție”, a spus Ludovic Orban, joia trecută.

„V-am spus soluțiile pentru ca primarii să fie aleși printr-un vot democratic, legitim. Noi ne dorim ca alegerile locale de anul acesta să se bazeze pe alegeri democratice și primarii să fie aleși în două tururi” a precizat Orban.

Related posts

Ludovic Orban tur de forță la Bruxelles

George Dumitrescu

Klaus Iohannis, „destul de sceptic” despre șansele moțiunii de cenzură susținute de PSD și UDMR. Argumentele Președintelui României

Constantinescu Gabriel

Președintele Iohannis a semnat dublarea alocațiilor. Ludovic Orban explică când va fi aplicată legea

Constantinescu Gabriel

Cozmin Gușă: Ludovic Orban a crescut în sondaje iar PSD-ul are o singură șansă la alegeri. Există scenariul ca timp de 4 ani de zile, PSD-ul să stea undeva la 20%”

Constantinescu Gabriel

Alegerea primarilor în două tururi, sacrificată pentru anticipate. Logica lui Tăriceanu pentru liberali

Constantinescu Gabriel

1 comment

Alegerea primarilor în două tururi, adoptată prin asumarea răspunderii 15 ianuarie 2020 at 20:44

[…] Klaus Iohannis promite „în foarte scurt timp”… […]

Reply

Leave a Comment