Proiectele noii legii a educației sunt ținute la secret de ministrul Educației
Proiectele noii legii a educației sunt ținute la secret de ministrul Educației

Proiectele noii legii a educației sunt ținute la secret de ministrul Educației, Ligia Deca, acuză Ariana Dudună, președinta Asociației Elevilor din Constanța. Toate legile ar trebui să fie supuse transparenței cu atât mai mult cu cât acestea au impact asupra a milioane de elevi, consideră reprezentanta elevilor.

Ariana Dudună a criticat extrem de dur Ministerul Educației, condus de fostul consilier prezidențial Ligia Deca, subliniind că e inadmisibil, ilegal și nedemocratic ca aceste legi să nu fie cunoscute de oamenii care vor trebui să le aplice.

De asemenea, Ariana Dudună a respins ca fiind o manipulare și o minciună informația că România va pierde bani din PNRR dacă aceste proiecte de legi nu vor fi adoptate mai repede. Ea a insistat că e absolut obligatoriu ca proiectele să fie publicate și dezbătute înainte de a fi adoptate, a explicat Ariana Dudună într-o emisiune B1TV.

Totodată, reprezentanta elevilor a criticat faptul că aceștia sunt lăsați fără vacanța de Paște în viitorul an școlar, care a dispărut, potrivit structurii noului an școlar întocmite de Ministerul Educației.

Intenția Ministerului Educației e să treacă aceste legi fără să le pună în consultare publică, ceea ce e ilegal și nedemocratic. O reformă în învățământ nu ar trebui să fie făcută decât cu consultarea tuturor actorilor și cu publicarea ei. Cetățenii să știe ce se întâmplă și să poată să-și spună părerea.

Chiar nu înțeleg, cred că e pur și simplu aroganță, că să treci o lege în învățământ fără să faci public draful legii… Sunt lucruri care nu sunt greu de făcut, nu durează mult…

Sunt atâtea minciuni vehiculate în spațiul public… Că dacă nu trecem repede legea, pierdem bani din PNRR. E fals, e o minciună, nu există așa ceva, e o manipulare care n-ar trebui să existe. Nu pierdem bani din PNRR dacă aceste legi, care sunt un dezastru, nu sunt trecute până în iunie”, a susținut Ariana Dudună, într-o emisiune B1TV.

Vacanța de Paște, uitată sau sărită?

Reprezentanta elevilor a mai susținut că deocamdată nu au primit nici vreo explicație de ce în structura noului an școlar, nu e nicio vacanță de Paște.

Deocamdată nu am primit nicio explicație și nu am văzut vreo declarație din partea Ministerului Educației. Elevii o să aibă o vacanță de Paște, dar nu o vacanță propriu-zisă, ci mai degrabă un weekend prelungit, pentru că zilele de vineri și luni sunt liberele inclusiv pentru profesori și nu se poate face școală fără ei.

Totuși, nu are logică ca elevii să aibă vacanță de primăvară, să se întoarcă la școală în jur de o săptămână, apoi să intre iar într-un weekend prelungit, o vacanță. Logic ar fi vacanța de primăvară să fie de Paștele ortodox și dacă numărul de zile de școală permite, poate când e Paștele catolic să fie un weekend prelungit, că acolo vorbim de o lună distanță.

Noi nu am fost consultați cu privire la acest Ordin. Cerem Ministerului Educației să organizeze o dezbatere publică înainte de adoptarea Ordinului. Organizarea de dezbateri e obligatorie, dar au mai fost cazuri când ministerul a încălcat legea, deci nu știm la ce să ne așteptăm”, a mai spus președinta Asociației Elevilor din Constanța.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *