Ludovic Orban

Ludovic Orban se declară surprins de declarațiile făcute de partenerii de guvernare din USR PLUS, care au criticat noul program de investiții pentru infrastructura locală, pe motiv că ar da prilejul de a aloca fonduri baronilor locali.

Liderii USR PLUS, reuniţi joi în şedinţa Biroului Naţional (BN), au decis să nu susţină noul Plan Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), anunţat la începutul săptămânii de liderul PNL Ludovic Orban şi de premierul Florin Cîţu

USR PLUS a transmis, joi, într-un comunicat, că susține dezvoltarea localităților rurale din România, dar nu prin programe de tip PNDL care înseamnă risipa banilor publici pe criterii politice”.

Guvernul a dezbătut, miercuri, în primă lectură, Programul naţional de investiţii „Anghel Saligny”, care va avea un buget de 50 de miliarde de lei şi se va întinde pe cel puţin 6 ani, fiind un program de investiţii destinat autorităţilor locale pentru sfaltare de drumuri, canalizare şi apă.

Ludovic Orban: „Am discutat în coaliție. Astfel de argumentații sunt penibile”

„Pe mine m-au surprins declaraţiile de astăzi pe care le-am văzut la anumiţi lideri USR împotriva PNDL 3. Noi am decis în coaliţie lucrul acesta, în prezenţa unei echipe care a reprezentat USR-PLUS, care a fost condusă de Dacian Cioloş, în care au mai fost şi alţi reprezentanţi din cadrul USR-PLUS. Iar să foloseşti astfel de argumentaţii, care sunt penibile…”, a reacționat, joi seara, într-o emisiune la B1 Tv, liderul PNL, Ludovic Orban.

„Acest program urmăreşte asigurarea pilonilor dezvoltării comunităţilor locale care nu au resursele necesare. Care este cel mai important lucru care trebuie făcut în aceste comunităţi, să le dai o şansă la dezvoltare? Să susţii investiţiile în infrastructură”, a explicat liderul PN, Ludovic Orban.

Ludovic Orban a arătat că derularea programului se va face prin Ministerul Dezvoltării  (care aparține UDMR – n.r), iar Ordonanţa de Urgenţă care va reglementa programul şi normele metodologice va prevedea „paşii stricţi” după care se va derula acesta.

De ce este nevoie de PNDL 3

Ludovic Orban a explicat de ce e necesară o altă sursă de finanţare pentru astfel de investiţii în proiecte de infrastructură, și nu se poate prin Programul Operaţional Regional, care poate asigura astfel de finanţări din fonduri europene: România nu a semnat acordul de parteneriat şi nu a aprobat structura programelor cu Comisia Europeană pentru viitorul exerciţiu financiar. În acest context, până la derularea procedurilor necesare, prin POR şi prin fostul Plan Naţional de Dezvoltare Rurală, pe alte programe europene nu se vor putea accesa bani înainte de anul 2023, a arătat Ludovic Orban.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.