Mâncarea din insecte, propusă de Uniunea Europeană ca soluție la deficitul alimentar înregistra la nivel mondial, suscită interesul investitorilor bulgari. Antreprenori din țara vecină s-aau reunit într-o asociație cu scopul declarat de a produce alimente din insecte.
Mai mulți antreprenori și fermieri din Bulgaria au înființat Asociația Producătorilor și Procesatorilor de Insecte, potrivit publicației Lantul Alimentar, citată de B1TV.
În timp ce majoritatea românilor resping noile tendințe alimentare, cum ar fi introducerea în alimentație a proteinelor extrase din insecte, bulgarii vor să profite de oportunitatea uriașă de business.
Asociația a organizat recent o masă rotundă în parteneriat cu Asociația Bulgară de Startup, printre participanți numărându-se Cleantech Bulgaria, Camera de Comerț franco-bulgară, Endeavour Bulgaria, Black Peak Capital Investment Fund, producătorii de alimente ecologice Harmonica și NV3, anunță Lanțulalimentar.ro.
Antreprenorii au convenit că Bulgaria are un potențial uriaș în sectorul producerii alimentelor inovative: este singura țară din Peninsula Balcanică în care industria producerii de proteine din insecte există deja și are ambiții serioase să se dezvolte.
Un număr tot mai mare de rețele de investitori și consumatori îmbrățișează ideea de a folosi proteine alternative, a declarat Rossen Ivanov, managing partner la Black Peak Capital.
El a spus că așteptările pentru piața proteinelor din insecte, dar și din surse vegetale, este să crească considerabil, aproape 80% din generația tânără folosind cel puțin ocazional astfel de produse.
Noile reglementări și schimbările climatice vor spori aceste tendințe. El a spus că un următor pas logic ar fi crearea de fonduri specializate pentru investiții în alimente inovatoare și durabile, similare fondurilor din sectorul IT.
Experiment la Iași cu făină de greiere
Potrivit Știrile PROTV, prima pâine din făină de greier din România a fost coaptă în laboratorul de panificație al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară Iași.
Este vorba despre un proiect al Otiliei Cristina Murariu, șef de lucrări, doctor la Universitatea de Agronomie, Domeniul Ingineria Produselor Alimentare.
La o franzelă se pun aproximativ 70 de greieri, ceea ce înseamnă cam 3% din ingrediente. Experții spun că greierii au un gust destul de neutru, aşa că nu influenţează prea mult.
Are gust de pâine obişnuită, dar valoarea nutriţională este foarte mare şi este mare şi conţinutul de proteine. 70% din greier reprezintă proteine şi vitamine, fier, calciu.
Leave a comment