Marșul Iași Pride a fost tulburat de zeci de contramanifestanți care i-au huiduit pe membrii și simpatizații LGBT care participau la manifestație, iar la un moment dat au aruncat cu ouă și fumigene către ei.

Sute de persoane au participat, duminică, la marşul Iaşi Pride, în timp ce câteva zeci au fost la o contramanifestație, scandând ”Iaşul nu-i Sodoma!”.

Sute de oameni au participat la marșul Iaşi Pride, organizat de Asociaţia Rise OUT. În paralel au manifestat alte zeci de persone, multe îmbrăcate în alb și având însemne religioase. Contramanifestanții au scandat ”Iaşul nu-i Sodoma!”, au fluierat şi au huiduit. La un moment dat, unii au aruncat în participanții la marș cu ouă și fumigene.

Forțele de ordine s-au mobilizat pentru a preveni alte incidente, iar un autobuz al Jandarmeriei s-a interpus între cele două grupuri, scrie Ziarul de Iași, citat de B1TV.

Asociația Rise OUT a transmis că evenimentul va contribui pe termen lung la dezvoltarea Iașului ca oraș european, în care e recunoscută diversitatea și sunt respectate drepturile omului.

Respectăm drepturile tuturor, inclusiv drepturile religioase, iar intenția marșului Iași Pride 2022 este aceea de a crea vizibilitate comunității și persoanelor LGBTQ, adesea marginalizate de autorități și nedreptățite de legislația națională.

Alătură-te mișcării LGBTQ pentru drepturi egale, echitate și incluziune socială. Vrem să ne facem prezența simțită și vocea auzită în Iași, un oraș în care diversitatea comunității ar trebui îmbrățișată”, au trasmis organizatorii marșului, pe pagina lor de Facebook.

Reacția Arhiepiscopiei Iaşilor

Marșul a fost autorizat de Primăria Iaşi, dar situația n-a picat deloc bine Arhiepiscopiei Iaşilor, care a transmis că prima duminică după 1 iunie este una specială pentru familiile creştine, fiind cunoscută drept Duminica Părinţilor şi Copiilor.

Se ia act cu adâncă durere că, tocmai în acest context, chiar în această zi se organizează în Iaşi un nou marş al semenilor noştri ce susţin păcatele contra firii, dorite a fi acceptate drept normalitate şi promovate în instituţii de învăţământ şi, în general, în spaţiul public.

Nădăjduim, în duh de pocăinţă şi de rugăciune, că aceştia vor avea puterea lăuntrică de a constata adevărul fundamental, anume că Dumnezeu a creat omul ca bărbat şi femeie, cu toate responsabilităţile care decurg de aici.

Reamintim, pe această cale, că toţi cei atinşi de diferite patimi sau păcate, mai mici sau mai mari, suntem cuprinşi în rugăciunile Bisericii, care nu este instanţă de judecată, ci Spital duhovnicesc, unde putem veni cu frământări şi căutări, dar mai ales cu dorinţa sinceră de a ne tămădui”, a transmis Arhiepiscopia Iaşilor.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *