Mărțișoarele sunt interzise în acest an la școală, la fel ca și florile
Mărțișoarele sunt interzise în acest an la școală, la fel ca și florile

Mărțișoarele sunt interzise în acest an la școală, la fel ca și florile, prevede un ordin comun al ministerelor educației și sănătății. Restricțiile au fost adoptate în contextul măsurilor anti-pandemice luate anul acesta iar ordinul a intrat deja în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial pe data de 5 februarie.

Se poate compensa însă prin… mărțișoare și felicitări virtuale, a precizat Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației.

Trebuie să respectăm legea, așa cum este. (…) Știu, o să părem antipatici, dar, în primul rând, noi discutăm despre protecția și sănătatea copiilor. (…) Nu pot să spun: avem un ordin, nu-l respectați. Și dacă spun foarte ferm ‘nu care cumva să dați un mărțișor’, cădem în altă extremă. Prioritatea este sănătatea copiilor și a profesorilor. Nu știu dacă ne putem imagina că putem da niște reguli de genul: oferiți mărțișoare cu mănuși chirurgicale, mărțișoare sterilizate sau date cu dezinfectant. Riscăm să cădem în ridicol”, a declarat Sorin Ion, citat de B1TV.

El a punctat că profesorii cunosc foarte bine această regulă.

 

Părerile specialiștilor sunt împărțite despre măsura privind interzicerea florilor și mărțișoarelor în școli prevăzută în ordin.

Este corectă, spune medicul infecționist Adrian Marinescu, pentru că se evit aglomerațiile și schimbul de obiecte.

Trebuie să încercăm în această perioadă să reducem interacțiunile celor mici. E vorba de obiectul în sine, florile, mărțișoarele, când le dăm dintr-o mână în alta. În alt doilea rând, interacțiunile ar fi mai importante. Trebuie să ne apropiem de persoana de lângă noi, nu se păstrează distanțarea. În al treilea rând, în situații de acest gen apar aglomerări. De obicei, se duc și la profesoara de alături, se duc și la directoare, apare un mediu în care se pot transmite mai ușor virusul la nivel de aerosoli. Pentru a se reduce riscul și pentru ca lucrurile să fie organizate, s-a mers pe acest ordin”, a afirmat doctorul Marinescu.

Mărțișoarele sunt interzise. În schimb, Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății și deputat PSD, crede că interdicția este exagerată: „Dacă extrapolăm și considerăm mărțișoarele obiecte personale, florile obiecte personale, atunci o să ne găsim într-o situație paradoxală că nu mai trebuie să desfășurăm nici un fel de activitate pentru că orice obiect, marfă devine obiect personal (…) De aici și până a considera că orice gest înseamnă un schimb de obiecte personale este o exagerare destul de mare, o astfel de abordare nu ține seama de realitate” a spus Rafila.

 

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *