Mașina lui Nicolae Ceaușescu a fost vândută la licitație
Mașina lui Nicolae Ceaușescu a fost vândută la licitație

Mașina lui Nicolae Ceaușescu a fost vândută la licitație, la un preț de 20 de ori mai mare decât cel de pornire. Un colecționar român și-a adjudecat modelul clasic de autovehicul pentru suma de 95.000 de euro.

Mașina lui Nicolae Ceaușescu este un model Paykan Hillman-Hunter, o mașină primită de către Nicolae Ceaușescu de la șahul Iranului. Aceasta a fost adjudecată joi, 27 mai, la Artmark. Automobilul a fost cumpărat cu un preț de 20 de ori mai mare decât cel de pornire.

Licitația a pornit de la 4.000 de euro. peste 100 de licitatori români și iranieni au ofertat pentru bijuteria pe patru roți. În cele din urmă, un colecționar român a câștigat, pentru 95.000 de euro.

„Interesul este uriaș. Am primit peste 100 de oferte. Colecționarii români sunt prezenți, însă majoritatea ofertelor sunt trimise de iranieni, care vor să aducă înapoi în țara lor un simbol național al anilor ’70”, a declarat Alina Panico, reprezentant al casei de licitații Artmark, citată de Digi24.

masina ceausescu 2

Mașina vândută la licitație este în stare perfectă de funcționare, are un motor de 1,5 litri în patru cilindri și 54 de cai-putere. Modelul emblematic al Iranului poate atinge o viteză maximă de 145 de kilometri/oră.

Hillman a fost una dintre cele mai importante mărci britanice de automobile, însă care a dispărut în 1976. Statul iranian a produs prima mașină Paykan, sub licență Hillman, în anul 1967.

La acea vreme, Nicolae Ceaușescu se afla în relații foarte apropiate cu șahul Mohammad Reza Pahlavi, care a vizitat România în 1966. Au fost derulate ample relații comerciale, diplomatice, dar și de prietenie cu statul condus de dictatorul Nicolae Ceaușescu.

În cadrul licitației a fost vândut și fostul avion al lui Nicolae Ceaușescu, pentru 125.000 de euro, către un cetățean străin, iar folosit de Iliescu, pentru 165.000 de euro, a ajuns la un colecționar român.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *