Medicul erou Cătălin Denciu este în stare stabilă la spitalul din Belgia
Medicul erou Cătălin Denciu este în stare stabilă la spitalul din Belgia

Medicul erou Cătălin Denciu este în stare stabilă la spitalul din Belgia Regina Astrid, iar soția va ajunge la el săptămâna viitoare, a spus ministrul sănătății, Nelu Tătaru. Medicii îl îngrijesc zilnic și vor începe operațiile de grefare, a mai spus ministrul.

Medicul Cătalin Denciu a fost rănit grav în incendiul de la secția ATI a Spitalului Județean Piatra Neamț, în timp ce încerca să-i salveze pe pacienții din salonul cuprins de flăcări.

„Starea medicului din Belgia este staţionară. Este echilibrat hemodinamic şi hidro-electrolitic, îi fac toaletele arsurilor în fiecare zi – dimineaţa şi seara, urmând ca săptămâna viitoare să se intervină şi chirurgical pentru anumite intervenţii de exciţie-grefare, cu posibilitatea detubării lui la sfârşitul săptămânii viitoare”, a spus ministrul Tătaru, potrivit B1TV.

Acesta a precizat și că săptămâna viitoare va merge în Belgia și soția medicului Cătălin Denciu.

Medicul erou Cătălin Denciu a suferit arsuri pe 70% din suprafața corpului în incendiul din 14 noiembrie, izbucnit într-un salon din secția de terapie intensivă a Spitalului Județean din Piatra Neamț. În acel salon erau internați pacienți cu COVID-19 intubați.

Medicului i-au fost acordate primele îngrijiri de către colegii săi de la Piatra Neamț, iar în noaptea de sâmbătă spre duminică a fost transportat cu o aeronavă a Forțelor Aeriene Române la Spitalul Floreasca din București, de unde a fost transferat apoi la unitatea medicală din Belgia. La spitalul din Capitală, Cătălin Denciu a fost testat pentru infecția cu noul coronavirus, iar rezultatul a fost pozitiv. La retestarea din Belgia, rezultatul a fost însă negativ pentru SARS-CoV-2.

Cătălin Denciu a fost transferat pe 15 noiembrie cu un avion militar, la Spitalul Regina Astrid din Belgia,

„Din ceea ce știm noi, testul de tip Real Time PCR, care i-a fost făcut la Spitalul Militar din Belgia, este negativ. (…) Probabil, la Floreasca nu a fost test de tip Real Time PCR, pentru că nu au avut timpul necesar de procesare. E posibil să fi fost un test antigen. De altfel, domnul doctor Denciu a contractat virusul și s-a vindecat, și ca atare are anticorpi. Probabilitatea de a fi pozitiv era foarte mică, dar din informațiile pe care le avem de la spital testul de tip Real Time PCR este negativ”, a explicat atunci premierul Ludovic Orban.

Zece pacienți au murit în seara incendiului de la Piatra Neamț, iar alți șase, din salonul vecin au fost transportați de urgență la Spitalul din Lețcani. Patru dintre aceștia au decedat în ultimele zile.

“În acest moment, doi sunt în viață din cei șase, urmând în continuare să aibă parte de tratament de Terapie Intensivă. Patru dintre cei șase au murit, doi sunt în viață, la Lețcani, în Iași”, a mai anunțat, duminică, ministrul Nelu Tătaru.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.