Varianta Omicron nu trebuie să inducă panica, pentru că până acum nu sunt date că ar produce efecte mai periculoase decât tulpinile anterioare ale coronavirusului, avertizează medicul Tudor Ciuhodaru.

În opinia europarlamentarului – medicul Tudor Ciuhodaru, românii nu au de ce să se panicheze.

Belgia a fost prima țară din Europa care a depistat un astfel de caz. Repet ceea ce a zis ministrul belgian: vreau să repet că este o variantă suspectă, nu știu dacă este periculos, deci precauție absolută, fără panică în așteptarea unei analize științifice suplimentare!

A spus și OMS că timp de două săptămâni va da date suplimentare apropo de contagiozitate, patogenitate și măsurile de sănătate publică ce vor fi afectate de apariția acestei noi variante”, a declarat Ciuhodaru, într-o emisiune B1TV.

Datele experților în sănătate vor stabili exact ce măsuri vor trebui luate în viitor, spune medicul. De asemenea, Ciuhodaru recomandă ca Guvernul României să deruleze mai multe acțiuni de prevenție.

Evident că prin prisma mutațiilor este variantă îngrijorătoare, dar aceste lucruri trebuie să se confirme și în viața reală. Ceea ce este extrem de important sunt, de fapt, cei patru piloni pe care i-am propus de la începutul acestei pandemii, apropo de controlul și rezolvarea acestei situații, adică pe lângă distanțare, mască, vorbim despre testare. 5-10% dintre aceste teste ar trebui dublate de secvențierea genomică, pentru a depista la timp apariția noilor tulpini, ca să știm la ce ne așteptăm.

Am recomandat și în Parlamentul European, ca recomandare în comisia de sănătate. Importante ar fi și testele serologice, ca să vedem care este gradul de imunitate în rândul cetățenilor, la nivelul întregii țări. Există studii că imunitatea legată de trecerea prin boală la nivelul României este favorabilă”, a declarat Ciuhodaru.

Dr. Tudor Ciuhodaru: „Noi vorbim despre pașapoarte verzi în contextul în care se vede și aici că vaccinații pot fi infectați și pot transmite boala”

Varianta Omicron– Medicul Ciuhodaru pune sub semnul întrebării utilitatea pașaportului/certificatului verde COVID, în contextul în care din ce în ce mai multe date arată că și vaccinații se infectează, sunt simptomatici, transmit mai departe virusul și pot deceda în urma infectării cu SARS-COV-2.

(…) În Israel, toate cele trei cazuri erau la persoane vaccinate. Așa că, dacă vorbim despre măsuri de combatere a transmiterii în această pandemie – măsuri de prevenție, măsuri de analiză epidemiologică, gândiți-vă că noi vorbim despre pașapoarte verzi în contextul în care se vede și aici că vaccinații pot fi infectați și pot transmite boala” a mai declarat medicul.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *