Mesajele RO-Alert cu avertizări asupra furtunilor și fenomenelor meteo periculoase ajung de multe ori după ce acesta au început, iar premierul Florin Cîțu a explicat de ce se întâmplă așa. Nu e vina Inspectoratului pentru situații de urgență, ci mai degrabă a meteorologilor, a sugerat șeful Guvernului.

Premierul Florin Cîțu spune că a fost anunțat pe tot parcursul nopții de miercuri spre joi cu privire la evoluția furtunilor din țară, dar și la pagubele înregistrate.

Florin Cîțu a explicat că mesajele RO-Alert nu ajung târziu, ci sunt trimise imediat ce este emisă informarea meteo. Avertizările meteo de tip nowcasting sunt emise pentru momentul prezent, motiv pentru care nu există date cu privire la fenomenele meteo extreme emise cu foarte mult timp înainte, a explicat prim-ministrul.

„Înțeleg că furtunile nowcasting se întâmplă dintr-o dată și e foarte complicat să ai informația.

În momentul în care cei de la RO-Alert au informația o trimit, dar asta depinde și de cum putem să identificăm fenomenul.

Autoritățile trebuie să fie tot timpul pregătite, nu trebuie să fie o ședință specială pentru acest lucru, suntem în perioada verii, știm că urmează o perioadă de coduri portocalii”, a declarat premierul Florin Cîțu.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *