Mihnea Costoiu a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare
Mihnea Costoiu a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare

Mihnea Costoiu a fost condamnat joi la trei ani de închisoare cu suspendare. Mihnea Costoiu este rectorul Universității Politehnica din București, dar faptele pentru care a fost judecat și condamnat s-au petrecut pe vremea când era secretar de stat în Ministerul Educației.

Decizia dată de magistrații Curții de Casație nu este defintivă și a fost emisă în dosarul bazei sportive Cutezătorii din București. Mihnea Costoiu a fost trimis în judecată de procurorii DNA, fiind acuzat că, pe vremea când era secretar de stat în Ministerul Educației, a aprobat ilegal închirierea unei baze sportive a ministerului.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat pe Mihnea Costoiu la 3 ani închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu, într-un dosar cu prejudiciu de 10 milioane euro legat de închirierea bazei sportive „Cutezătorii” către fostul tenismen Dinu Pescariu.

Judecătorii au dispus suspendarea executării celor trei ani, sub supraveghere, pe un termen de încercare de trei ani, perioadă în care Mihnea Costoiu trebuie să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile în cadrul ADP – Sector 1 sau Arhiepiscopia Bucureştilor.

De asemenea, magistraţii au dispus confiscarea de la Mihnea Costoiu a sumei de 267.577 euro (echivalent a 1,2 milioane lei), fiind menţinut sechestru asigurator pe bunuri deţinute de acesta.

Mihnea Costoiu a fost condamnat într-un dosar cu prejudiciu de aproape 10,8 milioane de euro

Dosarul are ca obiect închirierea nelegală a bazei sportive „Cutezătorii” către o fundaţie a lui Dinu Pescariu.

În martie 2018, Mihnea Costoiu – la data faptelor secretar de stat în Ministerul Educaţiei Naţionale când ministru era Ecaterina Andronescu – a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie pentru abuz în serviciu, în acelaşi dosar fiind dispusă soluţia clasării în cazul lui Dinu Pescariu ca urmare a lipsei de probe.

În perioada martie – septembrie 2009, Mihnea Cosmin Costoiu, în calitatea menţionată, cu încălcarea dispoziţiilor legale privind bunurile proprietate publică, a încheiat cu Fundaţia ‘Dinu Pescariu’ un act adiţional la un contract de locaţiune încheiat anterior cu Regia Autonomă – Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA – APPS). Actul adiţional a fost încheiat fără a exista o aprobare dată printr-o hotărâre de guvern, fără organizarea unei licitaţii publice în condiţiile legii, precum şi în lipsa avizului direcţiilor de specialitate din cadrul ministerului”, a arătat DNA.

Conform aceleiaşi surse, documentul a fost încheiat în condiţiile în care Ministerul Educaţiei Naţionale dăduse în judecată Fundaţia Dinu Pescariu pentru rezilierea contractului, procesul fiind la acel moment în curs de judecată. Procurorii susţin că situaţia creată prin semnarea actului adiţional era menită să oprească procesul în care Ministerul Educaţiei Naţionale solicitase încetarea contractului de locaţiune.

Prin această modalitate s-a cauzat Ministerului Educaţiei Naţionale un prejudiciu în valoare totală de 10.796.662 euro reprezentând diferenţa dintre valoarea reală de piaţă a chiriei în sumă de 11.741.662,8 euro (111.825,36 euro/lună x 105 luni în perioada iulie 2009-martie 2018) şi suma efectiv plătită de Fundaţia Dinu Pescariu de 945.000 euro (9000 euro/lună x 105 luni în perioada iulie 2009-martie 2018)”, au spus procurorii.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *