Consumul de droguri și etnobotanice în rândul minorilor va fi pedepsit
Consumul de droguri și etnobotanice în rândul minorilor va fi pedepsit

Consumul de droguri și etnobotanice în rândul minorilor va fi mai aspru pedepsit, dacă un proiect de lege PSD va fi adoptat. În prezent, pentru asemenea infracțiuni, minorii nu suferă consecințe legale.

Proiectul de lege depus de mai mulți parlamentari PSD prevede incriminarea consumului de droguri şi etnobotanice şi în cazul minorilor şi creşterea pedepselor pentru vânzarea sau distribuţia de droguri minorilor. Inițiativa a fost semnată de 60 de deputaţi şi senatori social-democraţi.

Proiectul prevede măsuri educative neprivative de libertate pentru minorii între 14 şi 18 ani care săvârşesc pentru prima dată infracţiuni de cultivare, producere, fabricare, experimentare, extragere, preparare, transformare, oferire, punere în vânzare, vânzare, distribuire, livrare, procurare, cumpărare, deţinere ori alte operaţiuni privind circulaţia drogurilor de risc, arată B1TV.

Potrivit proiectului, minorii care săvârşesc în mod repetat aceste infracţiuni riscă închisoarea de la 3 luni la un an sau amendă.

Aceleaşi pedepse se aplică minorilor şi în cazul infracţiunilor de cultivare, producere, fabricare, experimentare, extragere, preparare, transformare, cumpărare sau deţinere de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept.

De asemenea, inițiativa legislativă mai prevede modificarea Legii 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, în sensul actualizării listei cu toate substanţele psihoactive în maximum trei luni de la formularea propunerii de modificare.

Inițiatorii proiectul propun și definiții pentru substanţa psihoactivă nouă şi pentru preparat.

Fapta persoanei care, fără a deţine autorizaţie eliberată în condiţiile prezentei legi, efectuează fără drept, operaţiuni de cultivare, producere, fabricare, experimentare, extragere, preparare, transformare, oferire, punere în vânzare, vânzare, distribuire, livrare cu orice titlu, trimitere, transport, procurare, cumpărare, deţinere pentru consum propriu, ori alte operaţiuni privind circulaţia cu produse care sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă”, se mai arată în proiect.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *