Generalul-locotenent în retragere Ben Hodges, fost comandant al armatei americane în Europa, consideră că eșecul Rusiei de a învinge Ucraina ar putea fi începutul sfârșitului pentru Federația Rusă.

Generalul Ben Hodges, care a servit în Irak și Afganistan, a spus că Rusia a eșuat în obiectivul său principal: absorbția Ucrainei în fostul imperiu rus. De asemenea, generalul a lansat încă o ipoteză sumbră şi spune că „Oricine va veni la putere în Rusia, după Vladimir Putin, va fi mult mai rău”.

În interviul acordat pentru nv.ua., generalul Ben Hodges a susținut că guvernul rus nu mai are o unitate totală sau o viziune atât pentru războiul împotriva Ucrainei, cât și pentru Rusia însăși.

Ce spune despre Putin

„Văd o mulțime de indicatori care arată că oamenii nu sunt mulțumiți de ceea ce se întâmplă și mulți înțeleg deja cât de mare a fost greșeala de a ataca Ucraina”, a declarat Hodges.

Şi continuă: „Alexander Dugin (filozoful ultranaționalist rus) spune deschis că Putin trebuie ucis. Vedem Caucazul de Nord și pe (liderul cecen Ramzan) Kadîrov, care anticipează posibila prăbușire a Rusiei și încearcă să se protejeze cumva. Nu cer absolut deloc schimbarea regimului din Rusia – aceasta este alegerea pe care trebuie să o facă poporul rus, dar trebuie să înțelegem că oricine va veni după Putin va fi mult mai rău”.

Hodges a sugerat că liderii din interiorul Rusiei ar putea decide că a pierde războiul din Ucraina este rău, dar a pierde Rusia este și mai rău. Concluzia lor ar putea fi că este timpul să își retragă trupele din Ucraina și să se concentreze pe împiedicarea dezintegrării Rusiei.

Potrivit unui raport din 12 noiembrie al Institutului pentru Studiul Războiului, retragerea trupelor rusești din orașul Herson alimentează o ruptură ideologică între liderii militari și președintele rus Vladimir Putin, subminându-i credibilitatea.

Potrivit bloggerului și jurnalistului Denis Kazanski, statul a dispărut în esență în Rusia, în timp ce oligarhi precum Evgheni Prigozhin ajung la putere și creează armate private care sunt complet nereglementate.

„Cred că trebuie să fim pregătiți pentru posibilitatea destrămării Federației Ruse”

Generalul Hodges, care a servit în Irak și Afganistan, a spus că Rusia a eșuat în obiectivul său principal: absorbția Ucrainei. În schimb, el a spus că invazia lui Vladimir Putin, arată principali factori care ar putea contribui la prăbușirea completă a Rusiei.

Cel mai important factor face referire la numeroasele greșeli de calcul militare ale Rusiei care au arătat că armata sa este „vulnerabilă, slabă și coruptă”.

„Putin, cu toate greșelile sale, a reușit să țină Rusia unită. Nu există nicio garanție că oricine îi va urma va putea îndeplini același rol”, a mai subliniat generalul, potrivit abc.net.au.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *