nicușor dan
nicușor dan

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, spune că veniturile reale ale Primăriei Capitalei vor fi la jumătate față de acest an, pe baza proiectului de buget naţional pe 2022. El avertizează că primăria n va putea asigura serviciile publice pe care le are în atribuţii, în aceste condiții.

„Nicio instituţie nu poate să funcţioneze cu un buget la jumătate”, a spus edilul Nicușor Dan.

„Vă aduc aminte, ca exemplu, România în criza din 2010. În 2010, România a fost constrânsă să reducă salarii, în mod semnificativ, având mari probleme, în condiţiile în care a avut o scădere de 10%, nicidecum de 50%, cum, din păcate, se preconizează pentru Primăria Municipiului Bucureşti în 2022”, a spus Nicușor Dan, potrivit unui comunicat de presă.

Dan a explicat că, în 2021, Bucureştiul a avut un buget total de 10 miliarde de lei – 6 miliarde de lei pentru sectoare şi 4 miliarde de lei pentru PMB, dintre care 2 miliarde de lei au mers la subvenţii pentru termie şi transport public, iar bugetul real a fost 2 miliarde de lei.

În 2022, bugetul Capitalei ar urma să fie tot de 10 miliarde de lei, dintre care 6 miliarde de lei pentru sectoare şi 4 miliarde de lei pentru PMB, dar subvenţiile ar urma să se majoreze la 3 miliarde de lei.

„Chiar dacă vom dubla tariful pentru populaţie, subvenţiile vor fi de trei miliarde, în loc de două miliarde. Adică subvenţia pe termie va fi de 2 miliarde, în loc de un miliard. Atunci, bugetul real care ne rămâne pentru celelalte servicii va fi de un miliard, adică la jumătate”, a spus primarul Nicușor Dan.

„În 2021 am făcut reduceri masive ale costurilor pentru a ajunge la un echilibru în această instituţie. Vă aduc aminte că am închis companii, am disponibilizat 2.700 de oameni, am tăiat cheltuieli inutile şi am dus banii către acele cheltuieli care sunt necesare pentru oraş.E prima oară când am plătit integral subvenţia la termie, la nivelul Primăriei Municipiului Bucureşti. Şi cu aceste cheltuieli, cu aceste reduceri de cheltuieli, am ajuns la acele două miliarde de lei, care sunt bugetul real al Primăriei Municipiului Bucureşti”, a spus Nicușor Dan.

„O soluţie este ca statul să ajute Bucureştiul şi toate celelalte localităţi care au sisteme centralizate de încălzire, astfel încât o parte din această sumă să fie suportată de la stat. O altă soluţie este ca acest supliment de subvenţie la termie să fie împărţit echitabil între Primăria Capitalei şi sectoare, pentru că administrăm împreună aceiaşi oameni”, a spus Nicușor Dan.

Ambele soluţii au fost propuse ministrului de Finanţe. Din păcate, nu am găsit deschiderea necesară la ministrul de Finanţe şi niciuna din aceste soluţii nu se regăseşte în proiectul de buget naţional pe anul 2022. Solicit şi Guvernului şi Parlamentului, în aceste două zile care au rămas de dezbatere a bugetului naţional, să opereze acele modificări în bugetul naţional, astfel încât Primăria Municipiului Bucureşti să poată să asigure serviciile publice pe care le are în atribuţie”, a mai spus primarul Nicușor Dan.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *