Nicușor Dan caută hoteluri dispuse să carantineze români din străinătate
Nicușor Dan caută hoteluri dispuse să carantineze români din străinătate

Nicușor Dan caută hoteluri dispuse să carantineze români veniți din străinătate. Primarul Capitalei, împreună cu CMBSU, se așteaptă la un exod al compatrioților, pe măsură ce tot mai multe țări din Europa intră în carantină și caută spații de cazare pentru o perioadă de 14 zile, înainte ca cetățenii români din diaspora să ia contact cu familia și prietenii.

Nicușor Dan a început identificarea hotelurilor din București dispuse să găzduiască aceste persoane, pentru o eventuală carantinare.

„Am stabilit, pentru că o să devină o urgenţă, să identificăm acele hoteluri care vor să colaboreze cu noi pentru carantinare, pentru că, în momentul în care multe ţări din UE vor intra în forme restrictive de carantinare, e posibil să avem un val de români care vor veni către România şi pe care trebuie să-i carantinăm“, a explicat edilul Capitalei, după şedinţa CMBSU, precizând că autorităţile locale identifică aceste spaţii, iar statul român decontează cheltuielile.

Nicuşor Dan a adăugat că PMB a lucrat cu cel puţin zece hoteluri din Bucureşti, care sunt luate în calcul și acum. Astfel, Nicușor Dan caută soluții pentru o posibilă problemă care ar putea să apară în București.

„O să reluăm contactul cu ei ca să vedem dacă sunt disponibili. Dacă nu vor fi de acord, o să căutăm pe alţii“, a precizat primarul Capitalei

DSP dă avizul pentru spațiile de carantinare

Prefectul Capitalei, Traian Berbeceanu, a precizat că aceste unităţi de cazare trebuie să aibă o anumită configuraţie. Două posibile locații au fost deja identificate pe perioada stării de urgenţă.

„Aceste spaţii în mod automat sunt verificate şi certificate de către DSP. Ca şi pe perioada stării de urgenţă şi acum o astfel de măsură va fi reglementată prin ordonanţă de urgenţă sau prin hotărâre de Guvern şi atunci se va stabili şi care e instituţia care va face achiziţia, cum se face plata, deci, sunt detalii tehnice care sunt în atributul Guvernului şi nu al nostru. Noi doar identificăm acele hoteluri.

Din discuţiile purtate cu doamna director al DSP-ului, la acest moment sunt identificate două unităţi hoteliere cu o capacitate de 70-80 de persoane pentru a fi carantinate“, a menționat Traian Berbeceanu.

Nicușor Dan a cerut program de lucru decalat

După ședința de luni a comitetului pentru situații de urgență, primarul Capitalei a explicat că toate măsurile restrictive luate până acum rămân în vigoare, dar este necesar la nivelul Bucureștiului, pentru instituțiile de stst și cele private, un program de lucru decalat pentru ca transportul public să nu fie aglomerat.

„Ce s-a decis azi în Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență e să rămână același restricții care au fost stabilite acum două săptămâni. Din punct de vedere operativ, sunt trei lucruri importante pe care le-am stabilit. Unu, să comunicăm foarte clar obligația de decalare a programului și pentru operatorii publici, și pentru cei privați, deci primarii de sector care au luat parte la întâlnire s-au obligat ca pentru toate instituțiile din subordinea lor să facă această decalare de program și noi o să ne asigurăm inclusiv pentru operatorii privați care funcționează pe raza Municipiului București că vor respecta această prevedere legală.

În al doilea rând, în ceea ce privește piețele, am solicitat și până joi primarii de sector au termen să ne înainteze situațiile piețelor – fie piețe pe care le administrează ei înșiși, prin Administrația Piețelor sau alte structuri – să ne spună dacă au planuri sau nu au planuri de acces cu circuite. Doi, pentru piețe, să ne înainteze situația piețelor private pe care ei le-au autorizat să funcționeze”, a spus Nicușor Dan.

Leave a comment

Lasă un răspuns