Nicușor Dan propune organizarea referendumurilor în București simultan cu alegerile parlamentare. Vrea să aibă putere de decizie asupra banilor primarilor de sectoare
Nicușor Dan propune organizarea referendumurilor în București simultan cu alegerile parlamentare. Vrea să aibă putere de decizie asupra banilor primarilor de sectoare

Nicușor Dan, primarul general reales al Capitalei, a declarat duminică, că intenționează să organizeze referendumurile din București în același timp cu alegerile parlamentare. Scopul acestor referendumuri este de a modifica modul în care sunt împărțiți banii între Primăria Generală și primăriile de sector.

Tehnic, legea spune că nu primarul, ci Consiliul General convoacă, la propunerea primarului. Deci trebuie să am o discuție cu Consiliul General să văd dacă e o majoritate care să vrea să facă asta. Dacă se întâmplă, mi-aș dori să fie simultan cu parlamentarele, că e logistică, trebuie să pui secții… Cu condiția, repet, să fie o majoritate care să fie de acord”, a explicat Nicușor Dan în cadrul unei emisiuni la B1TV, duminică seară.

Primarul general a subliniat că, în majoritatea capitalelor europene mari, primarii de sectoare, arondismente sau districte nu au bugete proprii, ci vin în fața Consiliului General sau Municipal pentru aprobarea bugetelor. Ei sunt mai degrabă administratori pe probleme delegate de Consiliul General.

Nicușor Dan: „Ce vreau eu să corectăm în acest mandat e împărțirea banilor față de sectoare”

Ceea ce eu vreau să corectăm în acest mandat e împărțirea banilor față de sectoare”, a declarat Nicușor Dan, adăugând că o discuție despre extinderea autorității Primăriei Generale în zona Ilfov are un orizont de timp mai îndepărtat și nu poate fi abordată în acest mandat.

În propunerea sa, bucureștenii ar urma să voteze în continuare primarii de sector, iar referendumurile ar viza strict împărțirea banilor între Primăria Generală și primăriile de sector, precum și competența primarului general de a da toate autorizațiile.

Eu am vorbit de o chestiune mult mai restrânsă, de împărțire a banilor între Primăria Generală și primăriile de sector, într-un prim referendum. Și în al doilea referendum pe competența primarului general de a da toate autorizațiile”, a clarificat Nicușor Dan.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *