Nuclearelectrica se judecă cu ANAF-ul pentru mai mult de 18 milioane de lei. Totul ține de o interpretare a unei legi
Nuclearelectrica se judecă cu ANAF-ul pentru mai mult de 18 milioane de lei. Totul ține de o interpretare a unei legi

Compania de stat Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, a dat în judecată Fiscul după ce a primit mai multe decizii de impunere prin care i s-a stabilit plata unei sume suplimentare de peste 18 milioane lei la suprataxa datorată producătorilor de energie, plus 1,16 milioane lei taxe accesorii.

Nuclearelectrica a achitat inițial sumele solicitate, după care a depus contestații administrative la ANAF, respinse însă de instituție. Compania a intentat apoi proces împotriva deciziilor fiscului, transmite PsNews.

Divergența vizează modul de calcul al prețului mediu lunar de vânzare, în baza căruia se aplică suprataxa pentru producătorii de energie. O lege din decembrie 2022 a modificat acest mecanism, dar „problema este că textul legii menționează că prevederile acesteia sunt aplicabile începând cu 1 septembrie 2022, de unde litigiile cu Fiscul”, după cum explică un document al Nuclearelectrica.

„SNN și-a exprimat punctul de vedere către Ministerul Finanțelor, ANAF – DGAF, prin care explica faptul că Legea nr. 357/2022 produce efecte începând cu data publicării, respectiv 16.12.2022. În materie legislativă, fără alte prevederi speciale…aceasta produce efecte în viitor și nu anterior datei publicării, cum a fost interpretat de către organele de control”, se arată în document.

ANAF a răspuns prin „Decizia de impunere nr. 17862/17.10.2023, prin care s-au stabilit obligații fiscale principale în sumă totală de 18.041.598 lei, cu termen de plată până la 20.11.2023”, potrivit Nuclearelectrica.

Compania energetică consideră astfel că modificarea legislativă ar trebui aplicată începând cu data intrării în vigoare, nu retroactiv de la 1 septembrie 2022, motiv pentru care a contestat decizia fiscului în instanță.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *