O lună de solidaritate pentru a învinge coronavirusul propune Rafila
O lună de solidaritate pentru a învinge coronavirusul propune Rafila

O lună de solidaritate pentru a învinge coronavirusul propune fostul reprezentant al României la OMS, Alexandru Rafila. Dacă se continuă trendul actual la vaccinare si se calculează și procentul infectărilor, până la iarnă se va atinge imunitatea colectivă, consideră specialistul.

Alexandru Rafila cere o lună de „solidaritate națională” împotriva pandemiei de COVID-19.

Deputatul social-democrat a lansat un apel către populație și populație și politicieni, pe care i-a îndemnat la o lună de „solidaritate” națională pentru oprirea crizei sanitare.

Alexandru Rafila a explicat luni seara la Antena 3 că, potrivit cifrelor OMS, România are o rată de reproducere bazală de 1,02, ceea ce arată că am trecut dintr-o zonă de creștere în una de stabilizare. Potrivit medicului, acum este important ca această cifră să fie mai mică de 1.

Dacă noi o să stăm însă 4 săptămâni în jur de 1, n-o să scadă numărul de cazuri, se va ajunge în situația în care spitalele vor fi suprasolicitate pentru că pacienții ăștia mulți tot vin în fiecare zi… și lucrul ăsta va duce la creșterea mortalității. Nu vreau să mă gândesc să avem 600-700 de decese pe zi, dar ceea ce vă spun eu… Luna asta de solidaritate pe care o propun o propun din îngrijorare și pentru faptul că dacă facem efortul ăsta, scăderea de pe platou va fi evidentă, pe de o parte. Ăsta e un mare beneficiu pentru că mai ușurezi spitalele și n-o să fie la fel de multe decese”, a adăugat Alexandru Rafila.

Imunitatea, spune el, se construiește în două feluri în acest moment, prin vaccinare și prin infectarea propriu-zisă, a explicat Rafila.

Dacă elanul ăsta legat de vaccinare reușește să ne țină până la jumătatea lunii decembrie, să putem să vaccinăm încă 3-4 miloane de persoane, plus cei care au trecut prin infecție (există un raport de 1 la 5 între cazurile diagnosticate și cele nediagnosticate, care fac forme ușoare), o să ajungem probabil, spre sfârșitul acestui an, dacă ne ținem serios de treabă, undeva aproape de imunitatea colectivă, în jur de 70%, poate și mai mult. Și atunci discutăm de revenirea la normalitate, de un număr de cazuri care poate să crească în valurile 5 și 6, dar care nu pun probleme sistemului de sănătate, care permit desfășurarea activităților economice, așa cum se întâmplă în toate țările din UE care au atins acest prag de imunitate colectivă”, a mai afirmat deputatul PSD.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *