O victorie a armatei ruse în Ucraina nu se vede în acest moment, iar până la pace este cale lungă, consideră analistul militar, colonelul Ion Petrescu. „Pacea este doar o simplă speranță” iar până acum au murit mii de persoane, de ambele părți ale baricadei, spune acesta.

Au pierit mii de ucraineni, mii de ruși purtători de uniformă militară și, din păcate, la momentul când discutăm, pacea este doar o simplă speranță” a declarat colonelul Ion Petrescu, duminică seara, la Știrile B1TV.

Din perspectiva Kievului, mai precis a președintelui Zelenski, se apreciază că în această bătălie de uzură este nevoie de avioane de luptă și de tancuri. Zelenski a criticat chiar în această duminică ping pongul Occidentului, despre cine și cum ar trebui să predea avioanele, dar a mai afirmat că a vorbit cu apărătorii din Mariupol și că aceștia sunt hotărâți să apere cel mai devastat și cel mai distrus oraș ucrainean de artileria rusă”, a declarat Ion Petrescu.

El a amintit și de declarațiile ambasadoarei ucrainene la Washington, care printre altele a spus despre Rusia că este „un stat terorist”.

Este, în același timp, de remarcat că ambasadorul Ucrainei în SUA, Oksana Markarova, a afirmat că ce se întâmplă asupra țării sale ucrainene este un atac la democrație, nu este doar un război pentru Ucraina. Ne aflăm în a 32-a zi de ofensivă militară rusă în Ucraina. Această operație militară specială are fixat termenul de finalizare pe data de 7 mai și vom vedea ce va anunța președintele rus pe 9 mai în Piața Roșie, pentru că deocamdată nu se vede pe teren nicio victorie a celor care fac parte din forța de invazie trimisă de Kremlin în Ucraina”, a mai spus analistul.

O victorie a armatei ruse: poate fi neutralitatea Ucrainei?

Întrebat despre declarația lui Volodimir Zelenski privind faptul că Ucraina studiază cu atenție chestiunea neutralității, Ion Petrescu a explicat: „Este analizată în profunzime pentru că e vorba de garanții, doar Ucraina a văzut că garanțiile pe care teoretic le-a primit la Budapesta atunci când a fost de acord cu propunerea Rusiei, Marii Britanii și Statelor Unite ale Americii să cedeze armele nucleare pe care le deținea pe teritoriul său, a primit garanția că nu va fi atacată, și tocmai Rusia, o țară-semnatară a acelui acord a declanșat acest atac asupra ei”.

Garanțiile privesc nominalizarea țărilor care ar putea să contribuie la asigurarea suveranității ucrainene și Kievul are în vedere, de pildă, și Canada. Vom vedea ce alte țări sunt vizate ca să garanteze prin semnătura lor că nu se va mai repeta această dramă, această tragedie în care, ca să fim obiectivi, au pierit mii de ucraineni, mii de ruși purtători de uniformă militară și, din păcate, la momentul când discutăm, pacea este doar o simplă speranță”, a continuat Ion Petrescu.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *