În Legiunea Internațională din Ucraina luptă și români, alături de forțele care s-au adunat pentru a lupta, pe cont propriu, împotriva invaziei ruse. Sunt voluntari din 59 de țări, inclusiv din România, așa cum a precizat un purtător de cuvânt ucrainean.

Caporalul Damien Magrou a făcut aceste precizări pentru Libertatea.

Avem mai mulți români”, spune purtătorul de cuvânt al Legiunii Internaționale din Ucraina

Întrebat dacă există și cetățeni români care s-au alăturat Legiunii Internaționale, Damien Magrou, cetățean norvegian cu origini franceze care locuiește de doi ani la Kiev, a confirmat: „Da, avem mai mulți români. Nu pot să vă spun câți. Dar avem”.

E sigur. Știu că am semnat contracte cu români”, a reiterat el.

Cum se poate ajunge în Legiunea Internațională din Ucraina

Referitor la procedura prin care se poate intra în Legiunea Internațională și la maniera în care sunt selecționați voluntarii, caporalul a explicat: „O să încep cu începutul. Persoana interesată trebuie să ia contact cu Ambasada Ucrainei din țara sa, mai exact cu atașatul militar din cadrul Ambasadei Ucrainei. Depune o cerere, un formular, la care atașează documente. Atașatul militar evaluează cererea și decide dacă îl acceptă sau nu. Din momentul în care cererea este aprobată, voluntarii sunt informați cum să-și organizeze călătoria pentru a ajunge în Ucraina, precum și contactele noastre, aici în cadrul legiunii”.

Persoana se deplasează, de cele mai multe ori fiind deja în contact cu noi. Când ajung în Ucraina, sunt duși într-un loc pe care îl utilizăm ca și centru de recrutare. Acolo se face o evaluare individuală”, a continuat purtătorul de cuvânt al Legiunii Internaționale.

Întrebat dacă au fost refuzați oameni care deja sosiseră în Ucraina, Damien Magrou a spus: „Da, au fost cazuri. Au ajuns aici, dar nu au fost acceptați în urma verificărilor, testelor și au fost trimiși acasă. Chiar aș putea să spun destul de mulți”.

Oficialul susține că nimeni nu este trimis nepregătit pe front. Totodată, el a menționat că participarea la lupte nu este singurul criteriu de selecție, fiind parcurse mai multe niveluri de control, inclusiv printr-un test psihologic și o verificare a istoricului.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *