Neutralitatea Ucrainei este o solicitare cheie a Rusiei în cadrul negocierilor
Neutralitatea Ucrainei este o solicitare cheie a Rusiei în cadrul negocierilor

Neutralitatea Ucrainei este o solicitare cheie a Rusiei în cadrul negocierilor și este analizată cu atenție de Volodimir Zelenski și consilierii săi.

Acest punct al negocierilor este de înțeles pentru mine și este discutat, este studiat cu atenție”, a declarat Volodimir Zelenski, duminică, într-un interviu pentru mai multe publicații independente rusești, potrivit AFP preluată de Barron`s.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat duminică pentru presa rusă că subiectul neutralității Ucrainei – o solicitare-cheie a Moscovei în cadrul negocierilor – este analizată cu atenție de către negociatorii Kievului, relatează B1TV.

Presa rusă a fost avertizată de autoritățile de la Moscova să nu transmită interviul cu președintele Ucrainei. Mai mult, Roskomnadzor a precizat că a demarat o anchetă cu privire la publicațiile care l-au intervievat pe Volodimir Zelenski.

Neutralitatea Ucrainei. Liderul ucrainean a spus că Ucraina este gata să facă și un compromis în ceea ce privește regiunea Donbas pentru un acord de pace, însă a precizat că orice fel de înțelegere trebuie garantată și supusă unui referendum.

Kremlinul declara în martie că Suedia și Austria oferă modele de neutralitate ce ar putea fi adoptate de Ucraina pentru a contribui la încheierea invaziei rusești.

Ucraina a respins propunerea și a explicat că doar Kievul este în măsură să conceapă un sistem care să fie acceptabil pentru ucraineni. De altfel, Volodimir Zelenski a explicat că orice compromis cu Rusia pentru încetarea focului ar trebui să treacă printr-un referendum, într-o poziție lăudată inclusiv de președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan.

O nouă rundă de negocieri între partea ucraineană și cea rusă va începe luni în Turcia. Discuțiile se vor desfășura în perioada 28-30 martie. Tratativele de până acum au produs prea puține progrese.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *