Ludovic Orban a spus că „sunt duși cu capul” cei care vorbesc despre manipularea datelor privind evoluția infecției cu coronavirus. În aceeași notă, acum câteva săptămâni și reprezentantul României la OMS, Alexandru Rafila, sugera că persoanele care nu cred în existența coronavirusului au probleme psihice.

Ludovic Orban a spus că starea de alertă va dura atât ”cât va fi necesar”, adică cât timp va fi prezent virusul în comunitate. Orban a dat explicații cu privire la prelungirea măsurilor de restricție a activităților duminică seara, la România TV.

”Atâta timp cât nivelul de răspândire a virusului în societate se menţine la un nivel ridicat este necesară starea de alertă, este cazul care permite autorităţilor, dar şi cetăţenilor, instituţiilor, companiilor să aplice toate regulile de protejare a sănătăţii românilor”, a declarat prim-ministrul.

Multe persoane publice au un comportament iresponsabil şi au instigat la nerespectarea regulilor a spus Ludovic Orban. ”Din păcate, sunt foarte mulți oameni în viaţa publică, politică, care au un comportament iresponsabil, care au instigat literalmente cetăţenii români la nerespectarea regulilor pe care le-am stabilit. Se vede foarte clar din datele prezentate public că avem un nivel de răspândire îngrijorător. (…) Creşterea nu e una care să ne determine să luăm alte măsuri de restricţie, dar este o creştere”, a adăugat premierul.

Ludovic Orban consideră că cei care vorbesc despre manipularea cifrelor referitoare la epidemie sunt ”duşi cu capul”. ”Nu manipulăm nicio cifră. Avem un număr de laboratoare acreditate, aceste laboratoare fac analizele, acestea sunt nişte analize care se fac după o metodologie, există un sistem de centralizare. Nimeni nu poate să manipuleze astfel de informaţii. Cine lansează astfel de alegaţii în spaţiul public este complet dus cu capul”, a declarat Ludovic Orban.

„Bagatelizarea sistematică a pericolului, lansarea sistematică a unei instigări la nerespectarea regulilor provoacă consecinţe foarte periculoase” a precizat premierul României.

Grupul de Comunicare Strategică a anunţat duminică alte 315 noi cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus în ultimele 24 de ore, astfel că bilanţul a ajuns la 24.045, fiind a cincea zi consecutiv în care numărul îmbolnăvirilor trece de 300. Totodată, s-au înregistrat 12 decese, numărul total fiind de 1.512.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *